GGD Friesland


6 april 2006

Consument en Veiligheid en GGD Fryslân starten onderzoek naar actie 'Halt! U valt'

Vrijdag 7 april gaat het onderzoek naar de actie 'Halt! U valt' in Menaldumadeel van start. 'Halt! U valt' is een actie van Consument en Veiligheid om vallen van ouderen te voorkomen.
Veel mensen vallen en velen denken "een val hoort erbij, dat kun je niet voorkomen". Maar bij het ouder worden, is de kans dat een val ernstige gevolgen voor de zelfstandigheid heeft erg groot. Daarom is het belangrijk dat men niet valt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Consument en Veiligheid en GGD Fryslân.

De afgelopen maanden zijn in Menaldumadeel diverse activiteiten georganiseerd in het kader van de actie 'Halt! U valt'. De Welzijnsdienst Menaldumadeel heeft de actie 'Halt! U Valt' uitgevoerd in een samenwerkingsverband van o.a. GGD Fryslân, de gemeente, thuiszorgorganisaties, fysiotherapeuten en ouderenbond.

Circa 750 inwoners van 65 jaar en ouderen van de gemeente Menaldumadeel krijgen deze week een vragenlijst 'Halt! U valt' in de bus. De vragenlijst bestaat uit twee delen. In het eerste deel zijn vragen opgenomen over de activiteiten in Menaldumadeel. Daarnaast staan er ook vragen in over het voorkomen van vallen zoals aanpassingen in en om het huis, medicijngebruik, sporten en bewegen.

Consument en Veiligheid en GGD Fryslân inventariseren met dit onderzoek het aantal mensen dat in de gemeente Menaldumadeel in aanraking is gekomen met elementen van de actie 'Halt! U valt'. Door dit onderzoek wordt inzicht verkregen in het bereik van de activiteiten van 'Halt! U valt' en de maatregelen die mensen in Menaldumadeel hebben genomen om vallen te voorkomen. De gemeente, GGD Fryslân en de Welzijnsdienst Menaldumadeel hebben dat inzicht nodig voor het ontwikkelen van valpreventiebeleid. Bijvoorbeeld om de succesvolle 'Halt U valt' activiteiten die in gang zijn gezet te laten voortbestaan en te herhalen, om op deze manier de gezondheid van mensen te bevorderen en valongevallen zoveel mogelijk te voorkómen. Met de uitkomsten van 'Halt! U valt' zal de projectgroep 'Halt U valt', de gemeente en andere instellingen informeren over valpreventie van de ouderen in Menaldumadeel en verbeteringen aanbrengen in de activiteiten.

Het beantwoorden van de vragen gebeurt anoniem. Niemand kan achterhalen welke persoon welke antwoorden heeft gegeven. Voor het onderzoek heeft GGD Fryslân een gedeelte van de inwoners willekeurig uit het adressenbestand van de gemeente geselecteerd. Al deze personen krijgen een vragenlijst thuisgestuurd. Het is belangrijk dat iedereen die een vragenlijst krijgt, deze ook ingevuld terugstuurt. De eerste uitkomsten van het onderzoek worden in de tweede helft van juni verwacht.


---

Voor informatie over de 'Halt! U valt' activiteiten in de gemeente Menaldumadeel, kunt u contact opnemen met Trudy Potma of Greetje Vriesema van de Welzijndienst Menaldumadeel, telefoonnummer 0518 - 45 35 00.

Wanneer u vragen heeft over de vragenlijst kunt u contact opnemen met uitvoerende onderzoeker mevrouw Anke van Marle van Consument en Veiligheid, telefoonnummer 020 - 511 45 72 of per e-mail: a.vanmarle@veiligheid.nl

---