Pijnacker-Nootdorp


datum 7 april 2006

Bedrijfsongeval op De Boezem

De brand op vrijdag 31 maart in een bedrijf aan de Boezemweg in Pijnacker op het bedrijventerrein `De Boezem' is mogelijk ontstaan door een explosie in de luchtafvoer. Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens een informatieavond in het gemeentekantoor. Voor deze bijeenkomst waren de directe betrokkenen, zoals omwonenden en bedrijven uitgenodigd. Zij konden in een informele sfeer met elkaar van gedachten wisselen. Verder waren de burgemeester, enkele ambtenaren en vertegenwoordigers van de brandweer, de politie en de GGD aanwezig om vragen te beantwoorden.

Onderzoek
Op de avond werd aangegeven dat de explosie mogelijk is ontstaan in de luchtafvoer. De stoffen waarmee in het getroffen bedrijf wordt gewerkt zijn chemisch niet gevaarlijk en worden toegepast in de bereiding van voedingssupplementen, en zijn dus geschikt voor menselijke consumptie.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat er in elk geval géén sprake is geweest van strafbare feiten, zoals brandstichting. De Arbeidsinspectie doet momenteel nader onderzoek naar de naleving van de veiligheidsvoorschriften.

De firma Biosana is de afgelopen jaren verschillende keren bezocht door controleurs van de brandweer en de milieu-inspectie. Daarbij voldeed het bedrijf steeds aan alle regels op het gebied van brandveiligheid.

Metingen
Bij de brand raakten tien mensen gewond. Zij hadden rook ingeademd of liepen brandwonden op aan gezicht, armen en handen. Alle gewonden zijn inmiddels weer thuis. Volgens de metingen van de brandweer en volgens de tussentijdse resultaten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn tijdens de brand voor de gezondheid geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Door de harde wind verwaaide de rook snel.

De getroffen bedrijven zijn in overleg met de gemeente voor een doorstart op dezelfde locatie.