Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Den Haag, 7 april 2006 Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739
2502 LS Den Haag HPA: VRIJSTELLING VOOR EMELTENBESTRIJDING IN SUIKERBIETEN Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44
E-mail gzp@hpa.agro.nl Op verzoek van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) is het middel Talstar vrijgesteld om emelten te kunnen bestrijden in suikerbieten. Daar- mee beschikken akkerbouwers weer over een middel om dit gewasbe- schermingsknelpunt aan te pakken. Ook voor andere knelpunten in kleine teelten heeft het HPA voor de akkerbouwsector vrijstellingen verkregen.

Het middel Talstar 8 SC van de firma Belchim Crop Protection heeft als werkza- me stof bifenthrin (80 g/l). Het mag worden toegepast als zaaivoorbehandeling of na opkomst van de bieten als rijenbehandeling. De vrijstelling geldt tot en met 31 mei 2006.

De vrijstelling is een antwoord op de toenemende schade door emelten in de teelt van suikerbieten. Vorig jaar meldden telers dat zij percelen moesten herin- zaaien, omdat de stand onvoldoende was door de emeltenvraat. Omdat de emelten niet bestreden konden worden, was het succes van een herinzaai bo- vendien onzeker.

Overige vrijstellingen Ook voor onkruiden in oregano zijn nu twee middelen vrijgesteld: Gallant 2000 (haloxyfop-P-methyl) tegen grasachtigen en Goltix WG (metamitron) tegen breedbladige onkruiden. Gallant is ook vrijgesteld voor gebruik in digitalis (vin- gerhoedskruid). Een vrijstellingsaanvraag voor een emeltenbestrijdingsmiddel in grasland loopt nog. Eerder al heeft het HPA voor 2006 vrijstellingen verkregen voor Boxer in veldbeemdgraszaad, karwij en blauwmaanzaad, Titus in raketblad, Lontrel in meekrap, Shirlan in ginseng en Goltix in bloemzaad.

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) zet zich samen met het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten en Plantum NL in voor het realiseren van een noodzakelijk gewasbeschermingsmiddelenpakket, zodat een rendabele teelt mogelijk blijft. Op verzoek van de akkerbouwsector kaart het HPA gewasbe- schermingsknelpunten aan bij de minister van LNV, met het verzoek een middel tijdelijk vrij te stellen. Ook streeft het HPA naar structurele oplossingen door re- guliere toelatingen aan te (laten) vragen bij het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw G. Bouwman, pro- jectmedewerker effectief middelenpakket bij het Hoofdproductschap Akkerbouw, tel. 06 - 10 95 75 86 of e-mail: g.bouwman@hpa.agro.nl. Zie ook www.hpa.nl.