Technische Universiteit Eindhoven

TUs Eindhoven en Delft presenteren nieuw robotteam

Robots met de afmeting van een stofzuiger die vanaf de middellijn een voetbal in de kruising schieten. Dat is te zien bij de open Nederlandse kampioenschappen robotvoetbal, 7, 8 en 9 april in Eindhoven. De TU Eindhoven en de TU Delft hebben hun krachten gebundeld in een nieuw robotteam, Tech United. In partijtjes van twee keer tien minuten proberen deze mechanische voetballers hun tegenstanders op de knieën te dwingen. Tech United doet ook mee aan het WK in Duitsland deze zomer.

Tech United is niet zomaar een robotteam. De voetbalrobots zijn niet alleen bedoeld om de bal in het doel te schoppen, maar ook om aankomende ingenieurs klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Voor een aantal studenten vormt het sleutelen aan de robot hun afstudeerscriptie. Ook het onderzoek vaart er wel bij. Het ontwerpen van de perfecte voetbalrobot is namelijk een hele kluif voor wetenschappers.

De robot moet zo snel mogelijk het veld over kunnen steken, erg hard kunnen schieten en heel gericht de bal kunnen plaatsen. Hij moet ook de voetbal, tegenstanders en het doel kunnen zien, een goed positiespel kiezen en combinatievoetbal spelen. De benodigde software en sensoren zijn om die reden erg geavanceerd. Ook is er specifieke voetbalkennis in de robots geprogrammeerd.