Gemeente Sneek


Vrijdag op de fiets naar het werk!
De gemeente Sneek zou het fantastisch vinden als iedereen die in Sneek werkt, op vrijdag 7 april 2006 op de fiets naar het werk gaat. Tevens roept de gemeente al de werkers in Sneek dit in het vervolg minstens één keer per week te doen en dit vol te houden tot 23 september 2006, wanneer de Week van de Vooruitgang afloopt.

Tegelijkertijd zoekt de gemeente Sneek fietspartners voor een nieuwe fietsrace. Het gaat hierom bedrijven of instanties in Sneek. Belangstellende bedrijven of instanties kunnen hierover informatie krijgen en/of zich aanmelden voor deelname bij Richard van Benthem, beleidsmedewerker Milieu gemeente Sneek.
Tel: 0515-485 346 E-mail: r.v.benthem@sneek.nl

Voorgeschiedenis
De gemeente Sneek doet al vanaf 1999 mee met de actie Fiets naar je werk, met onderbreking van de jaren 2001 en 2002. Vele medewerkers van de gemeente namen in de beginperiode deel aan de fietsactie, met positieve resultaten. Zo was bijvoorbeeld elk jaar te merken dat medewerkers die buiten Sneek wonen, door de actie toch vaker de fiets pakten in plaats van de auto. De actie werkt dus.

In 2005 besloot de gemeente Sneek de actie Fietsen naar het werk meer te gaan promoten onder in inwoners, bedrijven en instanties. Om Fietsen naar het werk meer uitdaging en uitstraling te geven is gekeken of er binnen de gemeentegrenzen een bedrijf of instantie was die fietspartner zou willen zijn bij een ludieke actie in de vorm van een fietsrace. Die partner werd gevonden in de Rabobank Zuid-West Friesland.

Deelname Rabobank
Samen met de Rabobank is toen in de maanden september en oktober een fietsrace gehouden, waarbij de thema's gezondheid, milieu en fietsen voor een goed doel centraal stonden.
Medewerkers van beide organisaties registreerden de gereden woon-werkkilometers via een speciale website.

* Naar de site Fiets naar je werk

De uitslag van de wedstrijd was minder belangrijk dan de aandacht die de thema's gezondheid, milieu en fietsen in de media. Aan het gezonde en milieuvriendelijke fietsen van de medewerkers van de Rabobank en de gemeente besteedde de pers veel aandacht. Dit leverde veel positieve publiciteit op voor de thema's.

De actie was ook succesvol op andere fronten. Het fietsteam van de gemeente Sneek, bestaande uit 63 deelnemers, fietste tussen 1 januari en 1 december 2005 ruim 60.000 kilometers bij elkaar. Dat is ruim 9.000 km (en dus 15%) méér dan de deelnemers van tevoren gedacht hadden!

* Door deze actie is ook bijgedragen aan 3 ontwikkelingsprojecten van NOVIB in Azië, Afrika en Zuid-Amerika

Tenslotte kregen de gemeentelijke medewerkers die de meeste fietskilometers gemaakt hadden een fietscertificaat uitgereikt, door wethouder Tom Metz.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 5-4-2006