Ingezonden persbericht


KeurCompany start landelijk meld- en adviespunt voor prikongelukken op Wereldgezondheidsdag

Vrijdag 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Op die dag lanceert KeurCompany, onderdeel van ArboNed, in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis een nieuw initiatief: PrikPunt. In Nederland lopen 1 miljoen werknemers kans op besmetting met bijvoorbeeld hepatitis B, C of HIV. Daarbij gaat het onder meer om artsen, verpleegkundigen, schoonmakers, gevangenbewaarders, plantsoenreinigers en agenten. Met PrikPunt hebben deze werknemers dag en nacht landelijke opvang, diagnose en verwijzing voor behandeling. Dat is uniek in Nederland.

In de gezondheidszorg zijn veel werknemers elk jaar het slachtoffer van een prikongeval, in ziekenhuizen ligt dit bijvoorbeeld rond de een op de tien per jaar. Een prikongeval is de verzamelnaam voor ongevallen waarbij iemand door injectienaalden, scherpe voorwerpen, beten of spatten in ogen of mond in contact komt met het bloed van een ander. Hierdoor ontstaat er risico op besmetting met bijvoorbeeld hepatitis B, hepatitis C of HIV. Een risico voor de verwonde medewerker zelf, maar ook voor degenen in hun omgeving, zoals patiënten, partners en familieleden.

Werkwijze

Razendsnel handelen is dus belangrijk, zo meldde het Platform Prikaccidenten vorige week eveneens. De werkgever is verantwoordelijk voor een juiste afhandeling, maar weet vaak niet waar hij zijn medewerkers naar toe kan sturen. Een landelijk en telefonisch meldpunt was er tot op heden nog niet. PrikPunt vult dit hiaat. Bij binnenkomst van de melding bepalen arbeidshygiënisten, in overleg met een artsmicrobioloog of AIDS-behandelaar, hoeveel risico de medewerker loopt op besmetting. Voor behandeling sluit Prikpunt aan bij regionale centra die vanuit het Nationaal Hepatitis Centrum worden geïnitieerd. PrikPunt registreert ook alle meldingen en evalueert deze wekelijks. Dit geeft belangrijke informatie om prikongevallen voor te zijn.

KeurCompany

De diensten van PrikPunt worden uitgevoerd door KeurCompany, een zelfstandig bedrijfsonderdeel van ArboNed. Waar ArboNed zich voornamelijk richt op het snel naar de werkvloer terugbrengen van verzuimende werknemers, focust KeurCompany zich op de preventieve kant van de gezondheidszorg zoals ondersteuning in het opzetten en implementeren van een preventief infectiebeleid en vaccineren van medewerkers. Andere noviteiten van KeurCompany zijn de VitaliteitScan, een wetenschappelijk onderzoek dat de bevlogenheid van medewerkers vergroot en burnout verkleint. KeurCompany richt zich ook op de consumentenmarkt. Zo biedt Super de Boer vanaf april de HealthScan van KeurCompany aan het winkelend publiek aan, en doet uitvaartverzekeraar DELA dat in een pilot aan haar verzekerden.

--- einde persbericht ---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Madelijn de Kleine, bedrijfsarts

T 06 - 109 498 76, E madelijn.de.kleine@arboned.nl

Marc Dijkstra, directeur KeurCompany

T 06 - 519 525 16, E marc.dijkstra@arboned.nl

­

Over ArboNed

ArboNed is een innovatieve dienstverlener die sinds zijn oprichting in 1994 de op een na grootste arbodienst in Nederland is. Met een marktaandeel van 16% staat ArboNed dagelijks 50.000 werkgevers en 1 miljoen werknemers met raad en daad bij. Centraal daarin staan het beperken van gezondheidsrisico's op de werkvloer en het bevorderen van de productiviteit. Tot de klantenkring van ArboNed behoren lokale en regionale ondernemers, multinationals, instellingen en overheden. Meer informatie vindt u op www.arboned.nl.

­­