Gemeente Sittard-Geleen

Noot voor de pers: embargo tot donderdag 07 april 19.00 uur. Alleen uitgesproken tekst geldt.

Toespraak Burgemeester Jean Bronckers bij de raadsvergadering van 6 april 2006

Dames en heren,

De afgelopen tijd en ook vandaag staat in het teken van 'komen en gaan'. Enkele weken geleden hebben wij afscheid genomen van vertrekkende raadsleden. Andere raadsleden hebben we weer welkom geheten. Vandaag gaan wij dit proces van 'komen en gaan' afsluiten. We gaan een nieuw college benoemen, we gaan nieuwe raadsleden benoemen, nieuwe burgerleden. De formatieperiode wordt vandaag formeel afgerond.

'komen en gaan'. Ik hecht er aan dit moment van 'komen en gaan' niet zomaar voorbij te laten gaan. En ik wil, voordat we overgaan tot de benoeming van de nieuwe wethouders, stilstaan bij het vertrek van het zittende oftewel demissionaire college. Ik wil dat doen zonder te vervallen in termen van tegenstellingen, oordelen of verwijten. Ik wil samen met u terugblikken op een collegeperiode van de afgelopen drie jaar.

Dames en heren,
De geschiedschrijvers kunnen over tien, twintig of dertig jaar wellicht een goede analyse maken. Ze kunnen ons, bij leven en welzijn, vertellen welke besluiten in de afgelopen tijd uiteindelijk goed zijn geweest voor onze stad. Dat kunnen historici ook wat gemakkelijker doen. Ze hebben dan immers de kennis en kunde van dat moment. En met die kennis en kunde blikken ze terug. En brengen zij de besluitvorming van gisteren of vandaag in verband met de ontwikkelingen die ons nog te wachten staan, maar die we nu nog niet weten.

Wij kunnen, zoals wij hier allen vandaag bijeen zijn, met de kennis en kunde van nu terugkijken. Maar de vraag is of dat ons nu wat brengt. Want, zoals wij allemaal weten. Hoe groot is niet de verleiding om te vervallen in oordelen, verwijten en niet in de laatste plaats schuldvragen. En kunnen wij een historische analyse niet beter overlaten aan de geschiedschrijvers van de toekomst?

Dames en Heren,
Is het niet veel meer onze opgave ons te gaan richten op de toekomst en ons daarbij de vraag stellen wat daarvoor nodig is. Voor onze stad, voor onze inwoners, voor mensen die voor ons werken en voor mensen die hier in deze stad hun werk vinden. Maakt het dan uit, zo vraag ik me af, of we in het pluche van de raadszetel zitten of in het pluche van de wethouderszetel? De grens tussen college en raad, dames en heren, kunnen wij zelf creëren. Maar wij kunnen hem ook zelf beslechten. Waar samen wordt gewerkt, zijn grenzen niet meer voelbaar. Waar samen wordt gewerkt, bestaan grenzen uiteindelijk niet.

Het coalitieakkoord vermeld een trendbreuk met het verleden. Een trendbreuk met een aantal inhoudelijke zaken, maar ook een trendbreuk in de relatie met de inwoners. Dames en Heren. Ik wil u vandaag vragen om ook in uw onderlinge samenwerking te breken met het verleden en een nieuwe trend te gaan zetten. Ik wil u allen hier aanwezig oproepen om op het punt van samenwerking elkaar in de ogen te kijken en grenzen te gaan beslechten. Dat vergt kracht, dat vergt wijsheid en dat vergt moed. Moed ook om niet terug te kijken, maar samen vooruit te kijken en samen met elkaar aan de slag te gaan. En dat vergt ook vertrouwen. Vertrouwen in elkaar. Dat we allemaal hier zitten voor één belang: het beste voor onze stad, het beste voor onze inwoners.

En, dames en heren, met die intentie voor mijn geestesoog wil ik kort met u terugblikken. Terugblikken op ons college dat afscheid neemt. Met welke intentie zij hun kwaliteiten, kracht, energie en ook hun macht hebben ingezet. Hoe zij hun uiterste best hebben gedaan en hebben gewerkt met de beste voornemens voor onze stad, voor onze inwoners.

Ik wil beginnen met de oudste van het college, Piet Veugen. Piet Veugen

Piet,

Met je 71 jaren was je in jaren gemeten de nestor van dit college. Je bent politiek actief sinds 1960. Je was ruim tien jaar lid van Provinciale Staten en vanaf 1998 gemeenteraadslid. In de jonge geschiedenis van Sittard-Geleen was je tot nog toe de oudste wethouder. Piet Veugen, dames en heren, is de bestuurder die bij ons vanaf 13 januari 2003 stond voor wonen, welzijn en zorg.

Piet, we kennen je als een bestuurder met grote inzet voor ouderen en mensen met een beperking. De oprichting van de Adviesraad chronisch zieken en gehandicapten en de Adviesraad ouderenbeleid zijn de herkenbare vruchten van je inzet. Je hebt je taak in zijn breedste omvang opgepakt. Je stond veelvuldig klaar voor behoeftigen binnen onze gemeente. Je springt in de bres voor inwoners die hulp nodig hebben. Zelfs als je die niet concreet kan bieden. Je staat heel open voor problemen van burgers en je zoekt ze ook letterlijk thuis op. Je hebt veel inzet getoond in het programma sociale, vitale stad.

Je hebt altijd gewerkt vanuit een duidelijk en realistisch beeld van wat jij voor deze gemeente als bestuurder kon betekenen. Daarin nam je een rol die je paste. Piet, jij blijft bij ons als raadslid. Maar voor nu wil ik je namens de raad bedanken voor je inzet in de afgelopen drie jaren.

Fred Den Rooijen

Fred,

Jij bent de langst zittende wethouder van de gemeente Sittard-Geleen. Sinds 2001 ben jij de bestuurder die staat voor woon- en leefomgeving. In je eerdere wethouderspost bij de voormalige gemeente Sittard was dit ook je aandachtsgebied. Je bent de drijvende kracht achter de afvalverwerking in Limburg. En daarbij was je je tijd ver vooruit. Voordat er sprake was van Tripool zat je al aan tafel met Heerlen en Maastricht om te praten over een gezamenlijke afvalaanpak. Ook Venlo haalde je aan tafel.

Je hebt je rug altijd recht gehouden in het Diftar dossier. Landelijk zijn hier wethouders op gevallen, maar jij bleef staan. Met een consequent beleid en vooral heel duidelijk communiceren wist je de honderden vragen en klachten per factuurronde terug te dringen naar vijftig. Woon- en leefomgeving was een omvangrijke portefeuille. Maar je bleef oog houden voor de kleine projecten. Bijvoorbeeld een speeltuintje waarbij dankzij jouw lobbie geld binnenkwam voor de aankoop van speeltoestellen.

Voor Sittard-Geleen heb je menige prijs in de wacht gesleept: de Groenste stad van Nederland, Zonneboilerstad en de eerste Eu-Greenlight Award. Kenmerkend voor je bestuursstijl zijn je dossierkennis en de inzet van je netwerk. Horen en zien wat er speelt en gebeurt is jouw leidmotief.

Fred, jij blijft bij ons als raadslid. Het is dus geen afscheid. Voor nu, wil ik je namens de raad van Sittard-Geleen bedanken voor de inzet die je vanaf 2001 als bestuurder hebt getoond.

Hub Lemmens

Hub.

Dit was voor jou niet de eerste wethouderspost. Hiervoor was je 11 jaar wethouder in de voormalige gemeente Born. In Sittard-Geleen en in deze collegeperiode had je de afgelopen drie jaar geen gemakkelijke portefeuille. Op het gebied van onderwijszaken waren en zijn het nog steeds tropenjaren. Je moest omgaan met soms zeer moeilijke bestuurlijke kwesties, waarbij weinig financiële speelruimte was.

Onder jouw bestuurlijke leiding zijn in dossiers flinke stappen gezet. Je opende de nieuwbouw van basisschool Loedoes in Hoogveld, de vervangende nieuwbouw van basisschool Leyenbroek en de gerenoveerde Petrusschool. Je zette je in voor het Centrumplan en het Gemeenschapshuis in Born, waarvan binnenkort de bouw start. Je was ook druk in de weer met de scholenproblematiek in Sittard-Oost en de problemen rondom de Kinderopvang en Volksuniversiteit.

Met groenplanologie en agrarische zaken in je portefeuille zat je met veel partijen in de Westelijke Mijnstreek aan tafel. Met name rondom het Landschapspark De Graven. Landschapsontwikkeling is een traject van lange adem. Bomen groeien dan wel tot in de hemel maar je zult ze toch eerst moeten planten. En dat heb je gedaan. We hebben je ontmoet als een bestuurder die hecht aan samenwerking, waarbij tact en een uitwisseling van standpunten en argumenten voorop staat.

Ook jij blijft bij ons als raadslid. Ik wil je namens de raad bedanken voor je bestuurlijke inzet in de afgelopen 3 jaren.

Walter Lennertz

Dames en Heren,

Walter Lennertz is hier vanavond niet. Hij kon wegens priveomstandigheden niet aanwezig zijn en laat zich verontschuldigen. Toch wil ik dit moment van afscheid niet voorbij laten gaan en ook stilstaan bij wat hij als bestuurder voor onze stad heeft betekend. Walter Lennertz was de eerste wethouder in de jonge geschiedenis van Sittard-Geleen, die van buiten de raad tot wethouder werd benoemd. Een verkeerswethouder pus sang. Maar er is natuurlijk meer.

Walter Lennertz heeft zich als wethouder nadrukkelijk bezig gehouden met projecten als Centrumplan Geleen, de Rijkswegboulevard, dienstverlening en meer specifiek electronische dienstverlening. De serviceverlening voor de burger werd verbeterd en de wachttijden in de stadswinkels werden aanzienlijk verkort. Walter maakte zich sterk voor een betere oplossing voor Lutterade en ging hierover in dialoog met de bewoners. In het kader van Duurzaam Veilig zijn verder alle woonwijken in Sittard-Geleen omgevormd tot 30-km zones. Samen met de provincie ging Walter aan de slag voor de realisatie van de ongelijkvloerse kruising Bergerweg-Middenweg. En ook de Parkeernota met de harmonisatie van de parkeertarieven en vergunningparkeren kwamen in deze periode tot stand. Een betere doorstroming van het verkeer stond hoog op de agenda van deze bestuurder. Binnenkort wordt een gloednieuwe verkeersinstallatie in gebruik genomen om de verkeersstromen in onze stad in de gaten te houden.

Wij hebben Walter Lennertz leren kennen als een betrokken bestuurder, met veel dossierkennis en een ijzersterk geheugen. Als enige van dit college zien we hem niet meer terug als raadslid. Hij is nu niet aanwezig, maar ik wil hem ook namens deze raad bedanken voor het werk dat hij als bestuurder heeft verzet. Ik zal er uiteraard voor zorgen dat deze dankwoorden hem ook persoonlijk bereiken.

Peter Geenen

Peter,

Vanaf 1990 raadslid bij de voormalige gemeente Geleen. Je bent daar ruim zes jaar wethouder geweest, maar met andere portfeuilles. Bij de nieuwe gemeente Sittard-Geleen was je boven alles dè wethouder van mensen en middelen. Je legde de basis voor veel processen die nu nog volop lopen. Of het nu gaat over wijkgericht werken, de reorganisatie of het huishoudboekje van de gemeente.

Peter,
Onder jouw leiding werden grote bezuinigingen doorgevoerd. We vergeten nog wel eens dat je in 2003, je eerste jaar als wethouder, onder de noemer 'operatie Eurocontrol' een grote ombuiging wist door te voeren. Deze zou jaarlijks een besparing gaan opleveren tot maar liefst 16 miljoen Euro. In 2007 wordt dit voor het eerst bereikt. En dit jaar levert deze ombuigingsoperatie een besparing op van ongeveer 14,5 miljoen euro.

Je hebt aaneenlopend te maken gehad met een in financieel opzicht forse tegenwind. En je hebt dit altijd constructief opgepakt. Ook de regierol die je had in de commissie 'Tijd voor keuzes', die in maart van dit jaar een rapport leverde op basis waarvan de nieuwe raad haar regeerprogramma kan maken. Met jou maakten we de overstap naar een eerste programma begroting. Je haalde de contacten met de provincie aan en wist extra middelen binnen te halen en een dispensatie van de OZB.

En dan, Peter, het Fortunadossier! Ooit heb je vanuit je financiële verantwoordelijkheid dit dossier gestart. Jou insteek was het door de gemeenschap geïnvesteerde geld terug te gaan verdienen. En daarover zijn nu per saldo goede afspraken gemaakt. Je bent het boegbeeld van de ambtelijke kantelingsoperatie Impuls. Daarmee werd ook de basis gelegd voor een cultuurverandering die nu langzaam maar zeker zijn volle omvang neemt.

Peter,
als bestuurder hebben wij je leren kennen als een man die hart heeft voor de zaak waar hij voor staat. En dat ben jij ten voeten uit. Een bestuurder met hart voor de zaak. Namens deze raad: bedankt dat je dat ook aan onze stad, inwoners en aan de mensen die voor ons werken hebt gegeven.

Theo Hanssen

Theo,

Niets voor niets, Theo, sta ik bij jou als laatste stil. Je was voor dit college niet allen de coalitieleider, maar ook de natuurlijke leider. En, dat was met reden.

Stadsontwikkeling en cultuur hebben altijd je aandacht gehad. Hoe kun je van Born, Geleen en Sittard één coherent geheel maken? Dat is de vraag die je je vaak in alle openheid hebt gesteld. Misschien heeft die vraag je altijd zo bezig gehouden omdat je, zoals je het zelf altijd zei, in Geleen bent geboren, In Born getogen en in Sittard grootgebracht.

Theo, je bent dé wethouder van de binnenstedelijke ontwikkelingen. Je zorgde ervoor dat de besluitvorming van majeure projecten werd afgerond. Fase 1 van Zitterd Revisited ging ruim een maand geleden van start en vorige week maakte de slopershamer het oude V&D-gebouw in Geleen met de grond gelijk. Het zijn niet alleen mijlpalen, maar ook belangrijke momenten voor onze stad.

Jij pakte centrale thema's op die in het kader van de stadsvisie met prioriteit moesten worden ontwikkeld: Zitterd Revisited, Centrumplan Geleen, het Middengebied, de Rijkswegboulevard en Bedrijvenstad Fortuna. Door je portefeuille was je de afgelopen jaren bij veel dossiers betrokken en je kreeg veel op je bord. Je had een belangrijke rol bij de keuze van Sabic om hier het hoofdkantoor te vestigen. De fel begeerde GSB-status is mede dankzij jouw inbreng binnengehaald. Je zette het Domein neer als cultuurplaninstelling en je tekende samen met het rijk en de provincie het cultuurconvenant Zuid-Nederland.

Theo, Je was in meer dan één opzicht de leider van dit college. Coalitieleider, maar ook een mens met natuurlijke leiderschapskwaliteiten. En heel in het bijzonder wil ik je bindend en middelend vermogen memoren. Dit viel met name in de periode van bestuurscrisissen op.

Je gaat niet bij ons weg, maar je blijft aan als raadslid van onze gemeente. Voor nu wil ik je namens de raad bedanken voor je tomeloze inzet als bestuurder van deze stad.

Karel Dronkert
Communicatie Adviseur/Voorlichter
Gemeente Sittard-Geleen
Afdeling Service Center
Postbus 18
6130 AA Sittard
T. 046-4778007
M. 06-10890659
E. karel.dronkert@sittard-geleen.nl