Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 7 april 2006

Nuon zet in op doorbraak in zonne-energie

Innovatieve zonneceltechnologie van Akzo Nobel naar Nuon

Energieonderneming Nuon neemt de innovatieve zonneceltechnologie van Akzo Nobel over. De ondernemingen tekenden daarvoor deze week een overeenkomst. Nuon wil met de overname een doorbraak bereiken op het gebied van zonne-energie. De nieuwe technologie moet zonne-energie betaalbaar maken voor een brede groep klanten en een goed alternatief zijn voor elektriciteit uit fossiele brandstoffen.

De zonnecelactiviteit van Akzo Nobel - ook wel bekend onder de naam Helianthos - is een onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit bedoeld om de weg te effenen voor de grootschalige productie van zonnecelfolie. Dit flexibele materiaal bevat ultra-dunne actieve lagen (30 tot 50 maal dunner dan een menselijke haar) die licht in elektriciteit omzetten. Door het geringe gewicht kan het folie ook op grote (dak)oppervlakken worden toegepast zonder dat bouwconstructies verzwaard moeten worden. Ook het aanbrengen op gebogen oppervlakken en mobiele toepassingen zoals voertuigen en textiel is mogelijk.

De toepasbaarheid van zonne-energie gaat hiermee naar verwachting fors toenemen, waardoor het aandeel zonne-energie in de totale stroomproductie significant kan stijgen. In de komende drie jaar zal het Helianthos-team de technologie verder ontwikkelen en rijp maken voor productie en marktintroductie. Het Helianthos-team bestaat uit 26 medewerkers, die werkzaam zijn in Arnhem.

Lid van de Raad van Bestuur Peter Erich, verantwoordelijk voor het segment distributie en verkoop Nederland, ziet de overname als een bevestiging van Nuons ambitie de energievoorziening te verduurzamen. "Helianthos is een veelbelovende activiteit, die ertoe kan leiden dat huishoudens en bedrijven in belangrijke mate zélf gaan zorgen voor het duurzaam opwekken van hun elektriciteit. Door onze expertise op het gebied van duurzame energie, onze kennis van de energiemarkt en door een grote klantenkring zijn wij uitstekend gepositioneerd deze technologie snel in een volgende fase te brengen en die toe te passen bij onze klanten."

Akzo Nobel en Nuon verwachten nog deze maand de transactie af te ronden. Financiële details van de overname worden niet bekendgemaakt.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onder-neming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTE's.



Nuon