B EN W BERICHTEN 2006 - 12 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 4 APRIL 2006

Algemene Zaken

1. (04-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van het verslag van de dienstreis van de wethouder Veiligheid en Volksgezondheid op 7 en 8 februari 2005 naar de slotconferentie van het Europese project 'Equality in European Towns' in Brussel. Op de conferentie heeft Rotterdam zijn aanpak op het gebied van emancipatiebeleid gepresenteerd, met name het project 'Sister Cities going Gender'. De delegatie constateerde dat Rotterdam ver vooruit loopt ten opzichte van de andere overheden op dit gebied. De meeste gemeenten bevonden zich nog in het stadium van oriëntatie op de toenemende diversiteit onder vrouwen. Aan de conferentie namen zo'n 23 landen deel.

2. (04-04) Het College heeft kennis genomen van het reisverslag van de commissies Cultuur en Sport, en Wijken en Buitenruimte van hun bezoek aan het Landschafts-park Duisburg/Insel Hombroich op 16 en 17 september 2005.

3. (04-04) B en W heeft kennis genomen van de reizen van de burgemeester naar Brussel op 4 en 12 oktober en 12 december 2005. De burgemeester heeft als lid en rapporteur deelgenomen aan vergaderingen van het Comité van de Regio's.

4. (04-04) Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de reis van de burgemeester naar Lyon op 21 en 22 november 2005. De burgemeester heeft deelgenomen aan de algemene ledenvergadering en jaarlijkse conferentie van Eurocities.

5. (04-04) Het College stelt op 15 juni de Burgerzaal beschikbaar voor de afsluitende conferentie van het Securcity netwerk. De gemeente Rotterdam heeft het netwerk in 2003 opgericht om kennis en ervaring op het gebied van veiligheidsbeleid uit te wisselen. Rotterdam heeft daarvoor subsidie gekregen van de Europese Commissie. Op de conferentie worden de resultaten besproken van tweeëneenhalf jaar samenwerking tussen twaalf Europese steden. Burgemeester Opstelten opent de conferentie.

6. (04-04) B en W stelt op 19 april van 15.00 uur tot 17.00 uur de Burgerzaal ter beschikking voor het uitreiken van certificaten aan VMBO leerlingen die succesvol een maatschappelijke stage hebben afgerond. De leerlingen deden de stage in het kader van het programma 'Stilzitten is niks', dat bedoeld is om de betrokkenheid van jongeren bij de samenleving te vergroten. De certificaten worden uitgereikt door de minister van Onderwijs. Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) treedt op als gastheer.

7. (04-04) Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van het verslag van het werkbezoek van 19 tot en met 26 mei 2005 van wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) aan Boston en Chicago. De reis stond in het teken van het thema 'sociale kwaliteit'. Uit het bezoek bleek dat bewoners, bedrijfsleven en particuliere instellingen actief betrokken zijn bij de aanpak van sociale achterstand.

8. (04-04) Het College heeft kennis genomen van het verslag van de reis van wethouder Hulman (Kunstzaken en Vervoer) aan Chicago. De wethouder bracht van 5 tot en met 11 oktober 2005 een bezoek aan deze stad in het kader van de activiteiten van Rotterdam Running Ambassadors.

9. (04-04) B en W heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek van wethouder Pastors aan Brussel, Roubaix en Lille op 29 april 2005. Het bezoek stond in het teken van de aanpak van kansenzones in genoemde steden.

10. (04-04) Het College heeft besloten het Integraal Mandaat- en Volmachtbesluit 2004 te vervangen door het Integraal Mandaat- en Volmachtbesluit 2006.

Beleid

1. (04-04) Het College stelt de raad voor de motie van de heer A. Mosch (Leefbaar Rotterdam) van 24 november 2005 over huurschuld, als afgedaan te beschouwen. Het College heeft in juni 2005 een convenant gesloten met de Maaskoepel, het samenwerkingsverband van woningcorporaties in de stadsregio Rotterdam. Hierin is afgesproken dat de corporaties alles in het werk stellen om huurschuld te voorkomen.

2. (04-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek aan te wijzen als een gebied waar een opruimplicht voor hondenpoep geldt.

3. (04-04) Het College heeft besloten tot het verlenen van gelimiteerde generieke achtervang voor leningen van corporaties, aangetrokken op de kapitaalmarkt, die worden geborgd door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

4. (04-04) Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om het verzoek van een bewoner aan de Noorder Kerkedijk om planschadevergoeding niet in te willigen, omdat er geen sprake is van planologische achteruitgang. De planschadevergoeding was ingediend vanwege nieuwbouw in de buurt van de woning.

5. (04-04) B en W stelt de raad voor aan elf eigenaren van woningen aan de Schildmeer in Zevenkamp, grenzend aan Nesselande, een vergoeding voor planschade toe te kennen.

6. (04-04) Het College stelt aan de raad voor aan achttien eigenaren van woningen aan de Groeneweg, de Bermweg en de Onderweg geen planschadevergoeding toe te kennen.

7. (04-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Rapportage 2005 Kop van Zuid aan te bieden aan de minister van Vrom. In de rapportage wordt verslag gedaan van de voortgang van de woningbouw en bouw van kantoren op de Kop van Zuid. In het Convenant over de ontwikkeling van de Kop van Zuid, dat in 1989 met het Rijk is gesloten, is de verplichting opgenomen een jaarlijkse rapportage te verzorgen.

8. (04-04) B en W stelt de raad voor het bestemmingsplan 'HSL-Overschie, 1e herziening' ongewijzigd vast te stellen. Het plan heeft begin 2006 ter inzage gelegen. In die tijd zijn geen zienswijzen ingediend.

9. (04-04) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor de Vredesteinlaan aan het openbaar verkeer te onttrekken.

10. (04-04) Het College heeft de parkeervergunningen voor docenten geëvalueerd. Eerder besloot het College tot het stellen van een norm voor het toekennen van parkeervergunningen aan docenten. De norm is één vergunning voor drie docenten. Die norm wordt gehandhaafd.

11. (04-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om begin 2009 in Stadshart Hoogvliet betaald parkeren in te voeren.

12. (04-04) Het College stelt de gemeenteraad voor de motie van de heer Th. S. J. Cornelissen (SP) inzake het versterken van het beroepsonderwijs en het stimuleren van de vestiging van ambachtelijk geschoold werk in Rotterdam, als afgedaan te beschouwen.

13. (04-04) B en W heeft twee spoedaanvragen van scholen toegekend. De basisschool 'Rotterdamse Schoolvereniging' heeft een aanvraag ingediend voor onder meer het herstel van de riolering. Het instituut voor speciaal onderwijs 'Mr. Schats' heeft een aanvraag ingediend voor het onderwijsleerpakket en meubilair. Genoemde scholen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid uit de verordening op de onderwijshuisvesting om een spoedaanvraag in te dienen. Het gaat om voorzieningen die gelet op de voortgang van het onderwijs geen uitstel kunnen lijden.

14. (04-04) Burgemeester en wethouders hebben kennisgenomen van het eindverslag van de campagne 'Samenwerken aan een wereldstad - Rotterdam Mee!' Voor de campagne zijn onder meer 150 bijeenkomsten gehouden met meer dan 6.500 Rotterdammers. Daarnaast zijn er in totaal tien stadspeilingen geweest. Het campagnetraject is onderdeel van het Actieprogramma Meedoen of Achterblijven.

15. (04-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 32.255,-- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

16. (04-04) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 35.755,-- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

17. (04-04) B en W heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 29.910,-- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

18. (04-04) Burgemeester en wethouders hebben besloten erfpacht te vestigen op het terreingedeelte Luchtzijde van Rotterdam Airport en gelijktijdig hiermee de tijdelijke huurovereenkomst Luchtzijde d.d. 28 december 2001 te beëindigen.

19. (04-04) Het College heeft de subsidiebedragen in het kader van het Lus di Trafiko-programma (2001-2004) aan de betrokken deelgemeenten definitief vastgesteld. De subsidiebedragen waren tot op heden onder voorbehoud vastgesteld in verband met het afwachten van de definitieve afwikkeling met het rijk inzake de bijdrageregeling Antilliaanse en Arubaanse jongeren 2001-2004.

Middelen en Control

1. (04-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het disciplinair ontslag van een medewerker van de dienst Stadstoezicht.

2. (04-04) Het College heeft besloten zes projecten van vijf gemeentelijke diensten onder te brengen onder de Monitor Omvangrijke automatiseringsprojecten.

3. (04-04) B en W heeft de beleidsuitgangspunten vastgesteld voor de beveiliging van het verkeer over het Intranet Rotterdam. Tevens is de procedure vastgesteld voor het toelaten van niet gecontroleerd verkeer op het Intranet Rotterdam. Deze zaken zijn vastgelegd in het Informatiebeveiligingsbeleid en de Firewallpolicy voor Intranet Rotterdam.

4. (04-04) Het College heeft de P&C-circulaire Begroting 2007 vastgesteld. In deze circulaire wordt ten behoeve van de diensten aangegeven welke informatie zij dienen aan te leveren bij het opstellen van de Begroting 2007 van de gemeente Rotterdam.

5. (04-04) Het College heeft besloten dat de Audit Services Rotterdam (ASR) een deel van zijn externe klanten afstoot, zodat de dienst meer audits ten behoeve van de gemeente kan uitvoeren. ASR zal de klanten om wie het gaat in kennis stellen en afspraken maken over afbouw van de werkzaamheden in 2006.

6. (04-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft het management-contract 2006 voor de Bestuursdienst vastgesteld.

Schriftelijke vragen

(04-04) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. het raadslid G.W. van Gent (VVD) over de procedure van vergunningverlening voor horecaondernemers; . het raadslid Th. Woudenberg (VVD) over fijnstof emissie door toedoen van verkeersdrempels; . van het raadslid Th. S. J. Cornelissen (SP) over de veiligheid op de detentieboten.


---- --