Ingezonden persbericht


Nijmegen, 6 april 2006

PERSBERICHT

Op Ruwe Planken jubileert als 'vriendelijk' tijdschrift

Vriendelijk, sympathiek, gezellig en bescheiden. Dat zijn de benamingen die Op Ruwe Planken op 5 april door verschillende gasten kreeg opgeplakt tijdens de jubileumpresentatie van het literaire tijdschrift. In het Cultuurcafé aan het Mercatorpad werd in samenwerking met Cultuur op de Campus het vijfjarige, Nijmeegse blad onder de loep genomen.

De eerste gast die bij presentator Guido Hogenbirk aan tafel schoof was Jos Joosten, hoogleraar Moderne Letterkunde aan de Radboud Universiteit. Hij noemde Op Ruwe Planken sympathiek en bescheiden. 'Dat is aardig, maar er mag wel iets meer ambitie uit het tijdschrift spreken, iets brutaler,' aldus Joosten.

Oud-hoofdredacteur Pim Franssen en hoofdredacteur Hedzerd de Boer gingen met de hoogleraar in discussie. Ze wezen op de doelstelling van het blad, die vijf jaar geleden is geformuleerd: een open podium op papier. De Boer: 'We willen laagdrempelig zijn, de eerste toetssteen voor de beginnende schrijver. Dat wil niet zeggen dat we niet ambitieus zijn, we willen hét blad in Nederland zijn waar beginnende auteurs voor het eerst hun werk aan voorleggen. Gezien het nog steeds groeiende aantal nieuwe mensen dat stukken naar ons stuurt voor beoordeling, halen we die doelstelling ook.'

Optredens waren er van Pim te Bokkel, Lucas Winneps, Joost Nillissen en Tom Lenting. Zij staan met een verhaal of gedicht in het 'Best Of' gedeelte van het nieuwe nummer. Ook aan hen werd gevraagd wat zij van Op Ruwe Planken vonden. 'Gezellig' en 'vriendelijk', maar ook een 'lange brei teksten.'

Naast dit kleine, kritische onderzoek recenseerde Victor Vroomkoning de dichtbundels van Daniël Dee en Benne van der Velde. Vervolgens nam Willem-Sjoerd van Vliet als nieuwe hoofdredacteur het stokje over van Hedzerd de Boer. De avond werd afgesloten met een gedicht van presentator Hogenbirk, 'Voor K.', dat tevens bij de 'Best Of' behoort.