Ingezonden persbericht


Niet minder dan zes producties van de Publieke Omroep zijn genomineerd voor The Rocky Awards 2006. Van de VPRO zijn drie uitzendingen genomineerd, twee programma's van de KRO en één van de VARA.

De aflevering "Van Lucas naar Luus" uit de VPRO Villa Achterwerk-documentaireserie "Vreemde Eend" heeft een nominatie in de categorie Jeugdprogramma's, en de VPRO Tegenlicht documentaire "Saudi Solutions" in de categorie Actualiteitenprogramma's. De VPRO documentaire "Constant - avant le départ" werd genomineerd in de categorie kunstdocumentaires. De KRO sleepte twee nominaties in de wacht: een aflevering uit de serie "Tekentijd" in de categorie jeugdprogramma's en de Netwerk documentaire "Het éénbenige voetbalteam uit Sierra Leone" in de categorie sportprogramma's. De VARA televisiefilm Offers is genomineerd in de categorie TV films.

Het festival telt 18 categorieën en daarin zijn 101 programma's genomineerd. Dit jaar is het de 27ste keer dat het festival wordt gehouden en er doen 24 landen aan mee. De genomineerde inzendingen werden uitgekozen door een internationale jury. Een complete lijst met nominaties is te bekijken op www.banff2006.com Hier volgt nog enige informatie over de genomineerde programma's.

Vreemde Eend - afl 2 Van Lucas naar Luus, van jongen naar meisje (alles over genderdysforie) Luus is geboren als Lucas, een jongetje. Maar in zijn hoofd is ze eigenlijk een meisje. Wat nu? Hoe kun je een meisje worden en hoe is het dan om toch een jongen te zijn? Mag je dan in de meisjeskleedkamer of moet je bij de jongens? En wat doe je aan als je gaat zwemmen? Luus laat het zien en legt alles uit. Het programma werd gemaakt door Charlotte Hoogakker en Harold Lamme.

Tegenlicht - Saudi Solutions
Filmmaakster Bregtje van der Haak was de eerste vrouw die toestemming kreeg een film te maken over het leven van werkende vrouwen in de conservatieve Saoedische moslim gemeenschap, waar maar vijf procent van de vrouwen betaald werk heeft.

Constant - avant le départ
Een documentaire over Constant Nieuwenhuis (1920-2005), een van de belangrijkste Nederlandse avant-gardisten van de afgelopen eeuw. Een persoonlijk portret van een uitzonderlijke kunstenaar, bezig met de laatste details aan de horizon van zijn laatste schilderij. De documentaire werd gemaakt door Thomas Doebele en Maarten Schmidt.

Tekentijd
Een kleuterprogramma waarin presentator Paul Rigter avonturen beleeft in een wereld van kindertekeningen, geregisseerd door Ton Emmelot.

Het éénbenige voetbalteam uit Sierra Leone
Een documentaire van Peter Tetteroo, Pieter Groeneveld en Christ van Liempd over een voetbalteam waar alleen voetballers met een geamputeerd been in meespelen. In de periode van de burgeroorlog raakten over de 7000 burgers gehandicapt door amputaties toegebracht door het rebellenleger. Sommigen leven in kampen bij Freetown en een aantal daarvan heeft besloten een voetbalteam op te richten. Op hun geïmproviseerde voetbalveld vlak bij de oceaan worden ze voor korte tijd vedettes.

Offers
Offers begint met een zelfmoordaanslag waarbij de moeder van Haron omkomt. Als de geheime dienst hem vraagt te infiltreren bij een terroristische cel, is wraak het doorslaggevend motief om ja te zeggen. Haron komt, onvermijdelijk, terecht in een web van tegengestelde belangen. De film werd gemaakt door Dana Nechushtan en geschreven door Alma Popeyus en Hein Schütz, met in de hoofdrollen Jacob Derwig en Maryam Hassouni.

Het TV festival vindt plaats van 11 tot 14 juni in Banff en de prijzen worden op 12 juni bekend gemaakt tijdens het gala.


---- --