Ingezonden persbericht


Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

7-4-2006; Betreft 2e trainingsdag / startopstellingen Grand Prix Qatar, circuit Doha Losail

JOEY LITJENS PAKT 2,4 SECONDEN EN VINDT AANSLUITING BIJ CONCURRENTIE (35e)

GÉÉN 'TGV-TREINTJE' VOOR ARNAUD VINCENT (19e)

Met een verder doorgroeiende progressie van zijn rondetijden maakt de Molenaar Racing GP-coureur Joey Litjens een uitstekende 2e trainingsdag door tijdens de GP van Qatar. In de 2e vrije training op vrijdagmorgen verbeterde de 16-jarige pupil van manager Jarno Janssen zijn rondetijd al met 1,3 seconde. Tijdens de beslissende tijdtraining deed hij dat nog eens dunnetjes over met een 1,1 seconde snellere rondetijd, waarmee weliswaar geen sprongen maakten op de startrijen, maar wél de aansluiting vond bij zijn concurrenten. "Joey gaat goed. Het zag er netjes uit. De startplaats was moeilijk te verbeteren, maar met de tijdswinst van 2,4 seconden in één dag zijn we dik tevreden. Alle problemen die we hadden in Jerez lijken verdwenen. Joey legde zichzelf daar misschien wel iets teveel druk op. Maar nu zonder aanwezigheid van grote hordes media en sponsors ontwikkelt hij zich in alle rust tot een uitstekende GP-debutant. Gisteren ging het al goed, maar was de aansluiting bij zijn tegenstanders er nog niet. Nu wel! Het is jammer dat ze hier nu 2 seconden sneller rond gaan dan vorig jaar, anders had hij er nog dichter bij gestaan", redeneert Janssen. De glunderende maar nog steeds felle ogen van Joey spreken boekdelen onder de sterk schijnende zon in Qatar, waar het kwik to de 30 graden opliep. "Di circuit bevalt me veel beter dan Jerez. Het rijdt nog wel wat vreemd zo op een nieuwe baan, maar hij is snel, mooi en vloeiend. Echt hard gaan is bij een eerste kennismaking met 2 trainingsdagen natuurlijk nog steeds heel moeilijk, maar het gaat naar tevredenheid. We liggen op schema. Het was vandaag warmer en benauwd, en als het even niet hoeft zoek je de schaduw op. Gisteren had ik nog wat probleempjes met een wat dribbelende voor- en achterkant. Vanmorgen was dat al helemaal opgelost en vanmiddag kon ik zelfs een paar verschillende types Dunlop-banden uittesten, waarin ik een perfecte compound gevonden heb voor de race van zaterdag. Ik ben er klaar voor...", besloot Litjens vol overgave.

Teammaat Arnaud Vincent was iets minder tevreden. In de 2e vrije training kwam hij niet onder zijn tijd van vrijdag, omdat er diverse veringsafstellingen en balhoofdhoeken werden uitgetest. "Tijdens de tijdtraining stond alles goed. De temperaturen liepen op en dan presteert de machine iets minder. Het was dus duidelijk dat niet iedereen zijn rondetijd van vrijdag zou verbeteren. Ik was op zoek naar de juiste 'TGV'. Een slipstream op de lange rechte stukken om net dat beetje extra te kunnen 'winnen'. Maar ik kon het juiste 'treintje' niet vinden. Het zat simpelweg tegen en toen er voor me nog een rijder af ging, moest ik in de beslissende ronde van het gas af. Al met al kwam ik samen met nog zes rijders niet onder mijn tijden van vrijdag, waardoor ik van de 13e naar de 19e startpositie afzakte. Balen, maar ik hoop net als in Jerez op een goede start en een perfecte race, waarbij ik wel de aansluiting bij een groep hoop te hebben. In Jerez reed ik de 2e helft van de wedstrijd een eenzame race, hoewel mijn 10e plaats aldaar een perfect debuut was. Die klassering is voor morgen en ook voor de komende GP's mijn mikpunt", aldus ex-125cc wereldkampioen Arnaud Vincent.

Joey Litjens krijgt ondersteuning van Eurosport

In zijn zoektocht naar sponsors is Joey in contact gekomen met Eurosport Benelux, dé motorsportzender bij uitstek en bovendien de enige zender die live verslag uitbrengt van de kwalificaties en races waaraan Joey in zijn debuutjaar aan deelneemt. Joey komt namens het Molenaar Racing team uit in de 125cc klasse van de WK Motorwegraces en is erg verheugd over de gesloten overeenkomst en ziet in Eurosport een toegevoegde waarde voor zijn verdere racecarrière.

Jochem Haverman, Marketing & PR Manager van Eurosport Benelux, over de sponsoring: "Eurosport is dé motorsportzender van Europa, met ook in Nederland een grote groep trouwe kijkers. Bovendien volgen wij jong talent altijd met extra interesse, want de jeugd heeft tenslotte de toekomst. De overeenkomst die Eurosport met Joey heeft gesloten past daarom uitstekend bij onze visie. Dat Joey met zijn 16 jaar als enige Nederlander in de 125cc klasse uitkomt, is natuurlijk uniek. Wij zijn daarom erg blij dat wij hem in zijn debuutjaar kunnen ondersteunen.~

Tijdschema GP Qatar gelijk aan Europese GP's

De GP van Qatar wordt net als de TT van Assen (zaterdag 24 juni) steevast op zaterdag verreden. Het tijdsverschil met Qatar is weliswaar 1 uur (eerder), maar in de woestijn van Doha racen ze op een verlaat tijdstip. Daardoor is het tijdschema van de GP-races van Qatar gelijk aan alle Europese GP's, dus de start van de 125cc om 11.00 uur, de start van de 250cc GP om 12.15 uur en de MotoGP start om 14.00 uur.

LIVE TV-verslag op Eurosport - ZATERDAG 08 APRIL

09:45 10:15: Grand Prix Qatar, Warming up, Live; 10:15 10:45: Grand Prix Qatar, Introductie, Live; 10:45 12:00: Grand Prix Qatar, 125cc, Live; 12:00 13:30: Grand Prix Qatar, 250cc, Live; 13:30 15:00: Grand Prix Qatar, Moto GP, Live. De samenvattingen van de GP in Qatar is zondag 9 april te zien van 12:15 tot 13:00 op Eurosport.

MotoGP Qatar zaterdagmiddag bij NOS Studio Sport

NOS Studio Sport doet morgen, zaterdag 8 april, verslag van de MotoGP Grand Prix in Qatar. Op Nederland 2 is de gehele race te zien in de uitzending van 16.30 uur op Nederland 2. De race wordt verreden op het circuit van Doha, Losail. Ook de Grand Prix van de 125cc motoren is te zien in deze uitzending. Het commentaar is van Hans van Loozenoord. NOS Studio Sport doet dit motorsportseizoen live verslag van bijna alle MotoGP-races. De races waarvan geen live verslag wordt uitgezonden (ivm het tijdsverschil), zijn nog dezelfde middag of avond te zien in een uitgebreide samenvatting.

MotoGP - Casey Stoner pakt zijn eerste MotoGP pole in Qatar

Tijdens de tweede MotoGP wedstrijd van het seizoen 2006 op het Losail circuit in Doha zal de 20 jarige Australiër Casey Stoner tijdens zijn tweede race in de koningsklasse vanaf de pole mogen vertrekken. In een spannende MotoGP kwalificatietraining zagen we Casey Stoner zijn eerste pole behalen in de MotoGP categorie. De pas twintig jarige coureur uit het LCR Honda team was met een tijd van 1'55.683 een fractie van een seconde sneller dan Ducati Marlboro Team coureur Loris Capirossi en Fortuna Honda coureur Toni Elias. Nicky Hayden was met zijn tijd van 1'55.793 de vierde rijder die een tijd in de 1'55 wist te realiseren en zal morgen de tweede rij op de grid aanvoeren voor zijn teamgenoot Dani Pedrosa en huidig wereldkampioen en Camel Yamaha rijder Valentino Rossi. De derde rij op de startopstelling wordt gevormd door Sete Gibernau, die te laat de baan opkwam om nog een ultieme poging te ondernemen voor een verbetering van zijn tijd, Colin Edwards en Kawasaki Racing Team coureur Shinya Nakano. Nakano wist de voor hem teleurstellend verlopen training op het allerlaatste moment nog enige glans te geven door te klimmen van veertiende naar de negende plaats. De snelste man na de tweede vrije training, Kenny Roberts JR, kon zijn verrassend optreden van gisteren geen vervolg geven en bleef op de tiende plaats steken en waarmee hij op de grid de vierde startrij aan zal voeren gevolgd voor Chris Vermeulen en de eveneens tegenvallende Marco Melandri. Al met al een spannende kwalificatietraining waarin we zelfs de elfde man op de grid, Chris Vermeulen, binnen een seconde zien staan van poleman en mede debutant in de MotoGP categorie Casey Stoner. (Bron: www.racesport.nl en www.motogp.com)

GP 250cc pole in Qatar voor Jorge Lorenzo

Het Fortuna Aprilia duo Jorge Lorenzo en Hector Barbera zal morgen de eerste twee plaatsen bezetten op de startgrid voorafgaand aan de Commercialbank Grand Prix of Qatar. Was het gisteren Barbera, die na de eerste kwalificatietraining de voorlopige pole in handen had, vandaag tijdens de tweede en laatste kwalificatie sessie was het de winnaar van de openings Grand Prix in Jerez de la Frontera, Jorge Lorenzo die de laatste troef in handen had en morgen vanaf de eerste plaats op de grid zal mogen vertrekken. Het duo wordt op de eerste rij vergezeld door hun merkgenoten Roberto Locatelli en Alex de Angelis die respectievelijk de derde en vierde tijd wisten te realiseren. Op de tweede startrij zien we de eerste twee Honda coureurs Sebastiën Porto en Andrea Dovizioso, Aprilia rijder en de vandaag 23 jaar geworden Jakub Smrz en KTM rijder Hiroshi Aoyama. Van de rijders op de eerste twee startrijen wisten Barbera, de Angelis en Porto hun tijden van de eerste dag niet te verbeteren. Manuel Poggiali en Sylvain Guintoli maken de top tien compleet. (Bron: www.racesport.nl en www.motogp.com)

GP 125cc - Alvaro Bautista eist op de valreep 125cc pole voor zich op

Gedurende de eerste helft van de tweede 125cc kwalificatietraining, die zojuist verreden werd op het Losail Circuit in Qatar, bleef het MVA Aspar team trio Mattia Pasini, Sergio Gadea en Alvaro Bautista met hun kwalificatietijden van gisteren lange tijd de lijst aanvoeren. Echter, Derbi Racing rijder Lukas Pesek en ook Humangest Racing rijder Gabor Talmacsi reden aanzienlijk beter dan gisteren en dreven het trio uiteen. Voor het resterende deel van de training leek er aanvankelijk weinig te veranderen. Pasini, die overigens vandaag geen sterke kwalificatietraining reed, leek onbedreigd zijn voorlopige pole position, die hij gisteren behaalde, om te kunnen gaan zetten naar een definitieve. Ware het niet dat zijn teamgenoot Bautista er met een uiterste krachtsinspanning in de laatste seconden van de training in slaagde de tijd van de Italiaan te verbeteren.

Met zijn tijd van 2'07.453 zal Bautista morgen tijdens de Commercialbank Grand Prix of Qatar vanaf pole position vertrekken, met naast zich op de voorste rij teamgenoot Pasini, KTM rijder Mika Kallio, die er ook in het laatste stadium van de training een snelle ronde uitperste, en op de vierde positie nogmaals een teamgenoot, Sergio Gadea. Wederom profileert het MVA Aspar team zich op een fantastische manier. Pesek en Talmacsi, de rijders die aanvankelijk degenen waren die roet in het Aprilia etentje gooiden, zakten terug naar de tweede rij, met een respectievelijke 5e en 6e plaats. De top 10 werd verder volgemaakt door Aprilia rijders Pablo Nieto, Joan Olive en Hector Faubel en met KTM rijder Julian Simon.

Regerend wereldkampioen Thomas Lüthi wist met zijn Honda een snellere tijd neer te zetten dan gisteren tijdens de eerste kwalificatie, maar zal toch niet tevreden zijn met zijn 15e positie op de grid. Het is wel duidelijk dat de Zwitser nog steeds niet volledig hersteld is van zijn sleutelbeenblessure. Joey Litjens noteerde met een tijd van 2'12.332, waarmee hij overigens de afstand tot de kop van het veld wederom verkleinde, de 36e positie. (Bron: www.racesport.nl en www.motogp.com)

125cc Trainingstijden na de 2e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd


1

A.BAUTISTA

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA


2'07.453

2

M.PASINI

ITA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'07.628


3

M.KALLIO

FIN

Red Bull KTM GP 125 KTM

2'07.676


4

S.GADEA

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'07.693


5

L.PESEK

CZE

Derbi Racing DERBI

2'07.872


6

G.TALMACSI

HUN

Humangest Racing Team HONDA

2'07.877


7

P.NIETO

SPA

Multimedia Racing APRILIA

2'07.923


8

J.OLIVE

SPA

SSM Racing APRILIA

2'08.153


9

H.FAUBEL

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'08.156


10

J.SIMON

SPA

Red Bull KTM GP 125 KTM

2'08.220


11

A.RODRIGUEZ

SPA

3C Racing APRILIA

2'08.309


12

A.IANNONE

ITA

TicinoHosting Campetella APRILIA

2'08.785


13

L.ZANETTI

ITA

Skilled I.S.P.A. Racing Team APRILIA

2'08.827


14

F.SANDI

ITA

SSM Racing APRILIA

2'08.835


15

T.LUTHI

SWI

Elit - Caffe Latte HONDA

2'08.843


16

R.DE ROSA

ITA

Multimedia Racing APRILIA

2'08.986


17

S.CORTESE

GER

Elit - Caffe Latte HONDA

2'09.227


18

S.CORSI

ITA

Squadra Corse Metis Gilera GILERA

2'09.274


19

T.KOYAMA

JPN

Malaguti Ajo Corse MALAGUTI

2'09.469


20

F.LAI

ITA

Valsir Seedorf Racing HONDA

2'09.674


21

M.DI MEGLIO

FRA

FFM Honda Grand Prix 125 HONDA

2'09.713


22

B.SMITH

GBR

Repsol Honda HONDA

2'10.135


23

A.ESPARGARO

SPA

Wurth Honda BQR HONDA

2'10.174


24

M.PIRRO

ITA

WTR Blauer USA APRILIA

2'10.176


25

M.TUNEZ

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'10.337


26

M.HERNANDEZ

SPA

Nocable Angaia Racing APRILIA

2'10.517


27

I.TOTH

HUN

Team Toth APRILIA

2'10.546


28

N.TEROL

SPA

Derbi Racing DERBI

2'10.606


29

S.GROTZKYJ

ITA

TicinoHosting Campetella APRILIA

2'10.838


30

V.BRAILLARD

SWI

Multimedia Racing APRILIA

2'10.860


31

L.BARONI

ITA

Humangest Racing Team HONDA

2'10.943


32

M.RANSEDER

AUT

Red Bull KTM Junior Team KTM

2'11.295


33

S.BRADL

GER

Red Bull KTM Junior Team KTM

2'11.421


34

K.ABRAHAM

CZE

Cardion AB Motoracing APRILIA

2'11.598


35

M.CONTI

ITA

Valsir Seedorf Racing HONDA

2'12.008


36

J.LITJENS

NED

Arie Molenaar Racing HONDA

2'12.332


37

R.TAMBURINI

ITA

Matteoni Racing APRILIA

2'13.377


38

A.MASBOU

FRA

Malaguti Ajo Corse MALAGUTI

2'15.095

250cc Trainingstijden = startopstellingen na de 2e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd


1

J.LORENZO

SPA

Fortuna Aprilia APRILIA


2'01.755

2

H.BARBERA

SPA

Fortuna Aprilia APRILIA

2'02.081


3

R.LOCATELLI

ITA

Team Toth APRILIA

2'02.198


4

A.DE ANGELIS

RSM

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'02.359


5

S.PORTO

ARG

Repsol Honda HONDA

2'02.452


6

A.DOVIZIOSO

ITA

Humangest Racing Team HONDA

2'02.552


7

J.SMRZ

CZE

Cardion AB Motoracing APRILIA

2'02.902


8

H.AOYAMA

JPN

Red Bull KTM GP 250 KTM

2'03.031


9

M.POGGIALI

RSM

Red Bull KTM GP 250 KTM

2'03.426


10

S.GUINTOLI

FRA

Equipe GP De France - Scrab APRILIA

2'03.548


11

Y.TAKAHASHI

JPN

Humangest Racing Team HONDA

2'03.589


12

A.WEST

AUS

Kiefer - Bos - Racing APRILIA

2'03.606


13

M.SIMONCELLI

ITA

Squadra Corse Metis Gilera GILERA

2'03.827


14

A.BALLERINI

ITA

TicinoHosting Campetella APRILIA

2'04.039


15

D.HEIDOLF

GER

Kiefer - Bos - Racing APRILIA

2'04.164


16

S.AOYAMA

JPN

Repsol Honda HONDA

2'04.347


17

J.CLUZEL

FRA

Equipe GP De France - Scrab APRILIA

2'04.384


18

A.BALDOLINI

ITA

Matteoni Racing APRILIA

2'04.456


19

A.VINCENT

FRA

Arie Molenaar Racing HONDA

2'04.662


20

A.TIZON

SPA

Wurth Honda BQR HONDA

2'04.884


21

M.CARDENAS

COL

Wurth Honda BQR HONDA

2'04.951


22

J.CARCHANO

SPA

Stop And Go Racing Team HONDA

2'06.273


23

C.DAVIES

GBR

TicinoHosting Campetella APRILIA

2'06.350


24

A.PALUMBO

ITA

Matteoni Racing APRILIA

2'06.583


25

L.MORELLI

ITA

Nocable Angaia Racing APRILIA

2'06.802


26

M.DANESE

ITA

WTR Blauer USA APRILIA

2'07.260

MotoGP (500cc 2-takt / 990cc 4-takt) Trainingstijden na Qualifying dag 2:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

Topsn.


1

Casey STONER

AUS

HONDA Honda LCR


1'55.683

329.6


2

Loris CAPIROSSI

ITA

DUCATI Ducati Marlboro Team


1'55.721

324.6


3

Toni ELIAS

SPA

HONDA Fortuna Honda


1'55.735


326.5


4

Nicky HAYDEN

USA

HONDA Repsol Honda Team


1'55.793


323.2


5

Dani PEDROSA

SPA

HONDA Repsol Honda Team


1'56.008


330.2


6

Valentino ROSSI

ITA

YAMAHA Camel Yamaha Team


1'56.076


323.2


7

Sete GIBERNAU

SPA

DUCATI Ducati Marlboro Team


1'56.177


326.5


8

Colin EDWARDS

USA

YAMAHA Camel Yamaha Team


1'56.230


322.8


9

Shinya NAKANO

JPN

KAWASAKI Kawasaki Racing Team


1'56.237


319.2


10

Kenny ROBERTS JR

USA

KR211V Team Roberts


1'56.272


324.7


11

Chris VERMEULEN

AUS

SUZUKI Rizla Suzuki MotoGP


1'56.356


317.4


12

Marco MELANDRI

ITA

HONDA Fortuna Honda


1'56.822


325.1


13

John HOPKINS

USA

SUZUKI Rizla Suzuki MotoGP


1'56.981


323.9


14

Carlos CHECA

SPA

YAMAHA Tech 3 Yamaha


1'57.299


321.7


15

Randy DE PUNIET

FRA

KAWASAKI Kawasaki Racing Team


1'57.822


319.0


16

Makoto TAMADA

JPN

HONDA Konica Minolta Honda


1'57.891


328.5


17

James ELLISON

GBR

YAMAHA Tech 3 Yamaha


1'58.674


321.0


18

Alex HOFMANN

GER

DUCATI Pramac d'Antín MotoGP


1'59.591


321.2


19

Jose Luis CARDOSO

SPA

DUCATI Pramac d'Antín MotoGP


1'59.733


317.1

************