Gemeente Berkelland


Ambulancevervoer Berkelland vanaf april gewijzigd


Eén van de standplaatsen van AmbulanceZorg NOG: Winterswijk

Vanaf 3 april verzorgt de Meldkamer Ambulancezorg in Apeldoorn (MKA Apeldoorn) de aansturing van de ambulancezorg in het gebied van de voormalige gemeente Eibergen. De uitvoering van de ambulanceritten vanuit dit gebied wordt overgedragen van Ambulance Oost (Twente) naar AmbulanceZorg Noord-Oost Gelderland (NOG). De uitvoering van de ambulanceritten vanuit het gebied van de voormalige gemeente Neede blijft bij Ambulance Oost (Twente). De ambulancezorg in Borculo en Ruurlo blijft onveranderd in handen van AmbulanceZorg NOG.

Omdat het grootste deel van de ambulanceritten vanuit Eibergen, Rekken en Beltrum richting Gelderse zorginstellingen gaat en vanuit de standplaatsen van AmbulanceZorg NOG een betere bereikbaarheid gerealiseerd kan worden is ervoor gekozen de ritten vanuit Eibergen, Rekken en Beltrum over te dragen aan AmbulanceZorg NOG. Maar voor inwoners uit Neede, Rietmolen en Noordijk geldt dat zij meer georiënteerd zijn op Twentse zorginstellingen. Daarom kunnen zij gebruik blijven maken van de diensten van Ambulance Oost. Ambulance Oost blijft wel verantwoordelijk voor de ambulanceritten in Neede, maar als sprake is van

opschaling (grote ongevallen / calamiteiten) wordt de ambulancezorg in Neede aangestuurd door de MKA Apeldoorn. Dit is in goed overleg tussen de beide ambulancediensten, Ambulance Oost en AmbulanceZorg NOG, en met instemming van zorgverzekeraars besloten.

De wijziging van de ambulancezorg draagt ook bij aan het congruent maken van hulpverleningsregios. Dit wil zeggen dat de gebieden van de hulpverlenende instanties met elkaar overeen komen. Daartoe is enige jaren geleden door de centrale overheid besloten in het belang van de coördinatie en verbetering van de hulpverleningsmogelijkheden bij rampen en calamiteiten. Als sprake is van opschaling (grote ongevallen / calamiteiten) wordt de ambulancezorg in Neede dus aangestuurd door de MKA - Apeldoorn.

Spoed: bel 1-1-2

Voor alle burgers van de gemeente Berkelland is de Meldkamer Ambulancezorg voor spoedgevallen (wanneer elke seconde telt..) bereikbaar via het landelijke alarmnummer 1-1-2. Burgers van de voormalige gemeente Eibergen worden vervolgens geholpen door de MKA Apeldoorn en burgers van de voormalige gemeente Neede door de MKA Hengelo.

Welke ambulances worden ingezet?

Voor hulp bij spoed worden ambulances ingezet die de hulpvrager het snelst kunnen benaderen. Dit kan, net zoals op dit moment het geval is, een ambulance uit de regio Twente als een ambulance uit de regio Noord-Oost Gelderland zijn. De vaste standplaats in de regio Twente is Haaksbergen. De regio Noord-Oost Gelderland heeft standplaatsen in Borculo, Groenlo en Winterswijk.

Mutatiedatum
07/04/2006
Trefwoorden Volksgezondheid