D66

D66 wil belastingkorting voor investering in dierenwelzijn

Er moet een forse stimulans komen voor diervriendelijke landbouw. Naast strenge regelgeving kunnen ook fiscale maatregelen een impuls geven. In de Tweede Kamer heeft minister Veerman van Landbouw inmiddels een pakket aan maatregelen toegezegd aan D66-Kamerlid Boris van der Ham, waaronder een belastingkorting voor bedrijven die investeren in het welzijn van hun dieren.

D66 stelde zo'n dierenwelzijnsinvesteringsaftrek voor, die vergelijkbaar is met de reeds bestaande milieu-investeringsaftrek. In samenwerking met het Ministerie van Landbouw, de Universiteit Wageningen en de Dierenbescherming is er een prototype stal gemaakt (Comfort Class-stallen) die op deze wijze gestimuleerd kunnen worden. De minister gaat op verzoek van D66 samen met staatssecretaris Wijn van Financien bezien hoe de regeling precies kan worden vormgegeven.

Van der Ham: 'Nederland moet een voortrekker en baanbreker zijn op het gebied van landbouw. Innovaties om dierenwelzijn te verbeteren staan daarbij voorop. Het is een smet op een beschaafde economie als dierenwelzijn in het geding is. Nederland moet zorgen dat boeren worden gestimuleerd om stallen te bouwen waar méér ruimte is voor het vee'.

D66 pleitte bij het debat ook voor meer focus op onderzoek en ontwikkeling in de land- en tuinbouw. Van der Ham: 'Nederland heeft de beste landbouw universiteit van de wereld. Dat moet ook zo blijven, maar wij verliezen bijvoorbeeld kennis op het gebied van weefselkweek. Het kabinet heeft besloten om te investeren in een TTI Groene Genetica. Wij zijn daar blij mee, maar het is de vraag of dit voldoende is om the best and the brightest van de wereld vast te houden. Juist omdat kennis op het terrein van de landbouw zo belangrijk is, vraag ik aan de minister hoe wij die de beste mensen op dit gebied naar Nederland kunnen halen. Met name minister Verdonk moet er meer aan doen om het makkelijker maken om dit soort kenniswerkers hier toe te laten, in het belang van Nederland.

7-4-2006 17:59