Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
07-04-2006: Malafide handel in puppy's

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
ons kenmerk : DL. 2006/772
datum : 07-04-2006
onderwerp : Malafide handel in puppy's
bijlagen :

Geachte Voorzitter,
Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geef ik in deze brief mijn reactie op het artikel in het Algemeen Dagblad 'Vuile handel in puppy's' van 4 maart 2006.
Om te beginnen raakt het mij wanneer mensen zonder schroom op een onverantwoorde wijze dieren fokken en houden waardoor het welzijn en de gezondheid van deze dieren nodeloos worden aangetast. Daarom heb ik verschillende acties ondernomen om aan dit soort situaties een einde te maken.
Uitgangspunt daarbij is dat het tegengaan van dieronvriendelijke praktijken een aanpak vraagt, waarbij alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen. Ik denk aan verenigingen die actief zijn op het gebied van bescherming, gezondheid en het fokken en houden van dieren en vooral ook toekomstige eigenaren, die de sleutel tot de oplossing van het probleem in handen hebben.
Door het kopen van een pbij een betrouwbare fokker levert de koper bijvoorbeeld een grote bijdrage aan het beëindigen van het soort handel waar we het hier over hebben.
Als er geen vraag is naar dieren waarvan de herkomst niet bekend wordt gemaakt, dan houdt het aanbod vanzelf op. Dat neemt niet weg dat excessen zich kunnen blijven voordoen en dat er nog steeds behoefte zal zijn aan ingrijpen of bijsturing door de overheid.
Om tot een goede aanpak van het welzijnsbeleid van gezelschapsdieren te komen, heb ik, zoals u weet, in januari 2005 het Forum Welzijn Gezelschapsdieren geïnstalleerd.
Hierin zitten vertegenwoordigers van de gezelschapsdierensector en LNV. Ik heb het forum verzocht met oplossingen te komen voor knelpunten in de gezelschapsdierensector, die leiden tot aantasting van het welzijn van gezelschapsdieren. Op 23 maart 2006 heb ik het actieplan van het forum in ontvangst mogen nemen.
In de zomer van 2005 heeft u ook het rapport 'Naar een effectieve borging van dierenwelzijn' van de interdepartementale werkgroep Bruikbare rechtsorde welzijn gezelschapsdieren ontvangen. Deze werkgroep heeft gekeken naar de effectiviteit en doelmatigheid van wettelijke instrumenten om het welzijn van gezelschapsdieren te borgen en bezien of dit effectiever kan door gebruik te maken van krachten in de samenleving zelf. Mede op basis van beide rapporten zal ik op korte termijn bepalen welke stappen ik zal nemen. Ik verwacht u dit in mei 2006 te laten weten.
Tot slot wil ik nog ingaan op controle van de huidige wetgeving wat betreft de handel in honden. Het artikel haalt aan dat er capaciteitsproblemen zijn bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Algemene Inspectiedienst (AID). Deze mening deel ik niet. De controles van het Honden- en kattenbesluit 1999 worden uitgevoerd en daarnaast vinden controles plaats op basis van artikel 36 (verbod op mishandeling van dieren) en 37 (plicht tot verzorging van dieren) van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Als er meldingen zijn van mishandeling of verwaarlozing wordt er altijd opgetreden.
Dit neemt niet weg dat ik in het licht van de uitkomsten van het forum Welzijn Gezelschapsdieren en de door mij te nemen stappen ook naar de handhaving en de daarbij behorende capaciteit zal kijken.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman