HBO-Raad

HBO-raad kiest drie nieuwe bestuursleden 07-04-2006

De Algemene Ledenvergadering van de HBO-raad heeft vandaag in Utrecht drie nieuwe bestuursleden gekozen. Het gaat om Cor Boom (Saxion Hogescholen), Jacob Schaap (Gereformeerde Hogeschool Zwolle) en Marcel Wintels (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Zij treden per 1 mei in functie.

Cor Boom (1947) studeerde criminologie in Leiden en civiel recht in Utrecht. Vanaf 1975 is hij werkzaam in het beroepsonderwijs. Hij is ruim tien jaar docent geweest bij de parttime mbo-opleiding inrichtingswerk. Daarna heeft de heer Boom in verschillende managementfuncties in het hbo gewerkt. Vanaf 1994 is hij bestuurlijk actief. Eerst als lid van het College van Bestuur van de Hogeschool Enschede. Daarna als lid en vervolgens als voorzitter van de Raad van Bestuur van Saxion Hogescholen.

Jacob Schaap (1955) studeerde in 1977 af aan de Pedagogische Academie in Groningen. Vervolgens studeerde hij pedagogiek aan Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1984 afstudeerde. In 2004 behaalde Schaap zijn master public management aan de TIAS-Business School Tilburg University. Sinds 1977 werkt Jacob Schaap in het onderwijs. Aanvankelijk deed hij dat als docent, later als schoolbegeleider en als manager. Hij werkte van 1990 tot 1996 bij de gereformeerde pabo, eerst als onderwijskundig adviseur, later als sectordirecteur. In 1994 werd Schaap algemeen directeur van de Gereformeerde Hogeschool. Schaap is sinds 2003 voorzitter van het college van bestuur van de Gereformeerde Hogeschool, het Gereformeerd Pedagogisch Centrum en GIDS. Hij vervult een aantal nevenfuncties bij diverse commissies en stichtingen op kerkelijk en sociaal-economisch gebied.

Marcel Wintels (1963) begon zijn loopbaan (na een economische en juridische opleiding) als belastingadviseur in het bedrijfsleven. In 1991 startte hij, in combinatie met zijn partnerschap bij een accountantskantoor, het kenniscentrum Multicount. In 1997 verkocht hij deze eigen onderneming aan uitgeverij Reed Elsevier. Na kort als interim directeur aan de Hogeschool van Amsterdam verbonden te zijn geweest maakte hij in 2000 de overstap naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar hij sindsdien als bestuurder en sinds 2002 als bestuursvoorzitter actief is. Wintels heeft daarnaast nog een aantal (neven)functies in raden van commissarissen en raden van toezicht, zowel in het bedrijfsleven als in de (semi-)publieke sector.

Het bestuur van de HBO-raad staat onder voorzitterschap van Doekle Terpstra en heeft met ingang van 1 mei 2006 de volgende samenstelling:
* Mevrouw Geri Bonhof, voorzitter college van bestuur Hogeschool Utrecht

* De heer Cor Boom, voorzitter raad van bestuur Saxion Hogescholen
* De heer Jos Elbers, voorzitter raad van bestuur Hogeschool INHOLLAND

* De heer Jacob Schaap, voorzitter college van bestuur Gereformeerde Hogeschool Zwolle

* De heer Bert Vroon, lid college van bestuur Christelijke Hogeschool Nederland

* De heer Marcel Wintels, voorzitter college van bestuur Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Mevrouw Marianne Dunnewijk (Hogeschool Zuyd ), de heer Hein Dijkstra (Christelijke Hogeschool Windesheim) en de heer Norbert Verbraak (Fontys Hogescholen) treden per 1 mei terug als bestuurslid. De voorzitter en de leden van de vereniging danken hen voor hun inzet voor de HBO-raad in de afgelopen jaren.

De HBO-raad is de vereniging van de Nederlandse hogescholen. Bij de vereniging zijn 43 hogescholen aangesloten, waar in totaal zoân 360.000 studenten ingeschreven staan. In het hbo werken ruim 35.000 mensen.

Passie voor professie - Jaarcongres hbo 2006
Op donderdag 13 april 2006 organiseert de HBO-raad voor de tweede keer een groots jaarcongres: âPassie voor professieâ. Ook dit keer is gekozen voor d...

Nieuws van hogescholen
Hogescholen staan volop in de maatschappij. Voorbeelden daarvan zijn in deze rubriek opgenomen. Zij bevorderen kenniscirculatie, stimuleren de deelnam...

HBO-raad
Prinsessegracht 21
Postbus 123
2501 CC Den Haag

Tel 070 - 312 21 21
Fax 070 - 312 21 00