Raad voor de Journalistiek

Actuele Zaken / Uitspraken

Hieronder volgt een samenvatting van een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Voor de volledige uitspraken wordt u verwezen naar de website: www.rvdj.nl waar u bij "De uitspraken" met behulp van het bij de samenvatting vermelde volgnummer de uitspraak kunt opvragen.

Uitspraak vastgesteld d.d. 7 april 2006

door mw. mr. M.E. Leijten, voorzitter, drs. B.J. Brouwers, mw. E.H.C. Salomons en mw. drs. I. Wassenaar, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris.

OSV B.V. / Opgelicht (PS Media Producties en TROS)

Uitspraak: gegrond

In een aflevering van het televisieprogramma Opgelicht is aandacht besteed aan klachten over de werkwijze van klaagster. Klaagster heeft mailingbrieven verstuurd, waarin zij een cursus voor zogenoemde preventiemedewerkers heeft aangeboden.
De Raad acht het op zichzelf niet journalistiek onzorgvuldig om in een programma met de titel Opgelicht aan de orde te stellen dat klaagster onduidelijke brieven heeft verstuurd en dat bij ontvangers van die brief de indruk is ontstaan dat de door klaagster aangeboden cursus verplicht was. (vgl. RvdJ 2003/48)
Echter, door het publiek te adviseren bij de politie aangifte te doen hebben verweerders gesuggereerd dat klaagsters handelwijze mogelijk strafrechtelijk ontoelaatbaar zou zijn. Deze beschuldiging werpt een zodanige smet op klaagster dat deze niet zonder deugdelijke feitelijke grondslag gepubliceerd had mogen worden. Een dergelijke grondslag ontbreekt. (vgl. RvdJ 2006/11)
Verder dient een journalist bij het publiceren van ernstige beschuldigingen met bijzondere zorgvuldigheid te werk te gaan. Die zorgvuldigheid brengt in het algemeen onder meer mee dat wederhoor moet worden toegepast. Voorts dient uit een oogpunt van evenwichtige berichtgeving bij voorkeur in een en dezelfde publicatie tot uitdrukking te komen dat met betrekking tot hetgeen daarin aan de orde is, wederhoor is toegepast. Verweerders hebben gehandeld in strijd met deze normen, terwijl is gesteld noch gebleken dat sprake is van bijzondere omstandigheden die dat rechtvaardigen. Dat verweerders na de uitzending klaagster alsnog de gelegenheid hebben geboden haar visie op de zaak te geven, kan daaraan niet afdoen. (vgl. RvdJ 2001/48)

Trefwoorden:

- Journalistieke werkwijze: bronnen, hoor en wederhoor
- Feitenweergave: tendentieuze berichtgeving

Publicatie op www.rvdj.nl onder nr. 2006/19