Bijzonder wandel- en fietsarrangement in Zuidwest-Drenthe

Stichting Peter Nijhoffpad presenteert wandel- en fietsarrangement nieuwe stijl

ANSEN, 20060306 -- De Stichting Peter Nijhoffpad presenteert op vrijdag 7 april 2006 haar wandel- en fietsarrangement nieuwe stijl in de regio Zuidwest-Drenthe. De feestelijke presentatie zal plaatshebben in Restaurant De Huiskamer te Ansen, in aanwezigheid van directeuren van de Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Stichting Het Drentse Landschap. De exclusieve arrangementen brengen de toerist in contact met de fraaiste natuurgebieden in Drenthe. In aansluiting op de bijeenkomst in Ansen, zullen we wandelen over een deel van het Peter Nijhoffpad in het nabij gelegen Dwingelderveld en lunchen in één van onze karaktervolle Bed & Breakfast accommodaties.


De Stichting Peter Nijhoffpad verzorgt meerdaagse wandel- en fietsarrangementen. De wandelroute is 62 kilometer lang en volgt het Peter Nijhoffpad in de driehoek Dwingeloo-Ruinen-Diever. Het fietsarrangement is hiervan een afgeleide, het bestaat uit 4 dagtrajecten, elk ongeveer 50 km lang. In het afgelopen jaar is samenwerking gezocht met de drie natuurbeschermingsorganisaties die eigenaar zijn van verschillende terreinen in dit gebied. De samenwerking heeft geresulteerd in een gezamenlijk promotieplan en de uitgave van een multifunctionele folder. Deze folder zal op vrijdag 7 april gepresenteerd worden aan de regionale en landelijke pers.

Programma vrijdag 7 april 2006

10.00 - 11.00 uur Ontvangst met koffie in Restaurant De Huiskamer te Ansen.
Adres: Kerkdijk 2, 7964 KB Ansen, tel. 0522 ­ 471280
Voor routebeschrijving zie: www.dehuiskamer.com

Vanaf 11.00 uur Wandeling door het Dwingelderveld naar "De Krentenbol", waar een lunch zal worden aangeboden.

NB.: De pers is welkom bij de ontvangst in Restaurant De Huiskamer te Ansen.
Wandeling en lunch zijn uitsluitend voor genodigden.


De Stichting Peter Nijhoffpad wordt o.a. gesteund door de provinciale promotiecampagne:
'Da's nou Drenthe!'


Stichting Peter Nijhoffpad:
Rheebruggen 6 ­ 7964 KR Ansen ­ 0521 351706
info@peternijhoffpad - www.peternijhoffpad.nl


Presentatie wandel- en fietsarrangement nieuwe stijl
vrijdag 7 april 2006

Achtergrondinformatie:

Peter Nijhoff
Peter Nijhoff, de beschermheer van het Peter Nijhoff arrangement, is meer dan 30 jaar directeur geweest van de stichting Natuur en Milieu. In die functie heeft hij zich ingezet voor de totstandkoming van Nederlandse nationale parken, waaronder het Dwingelderveld, tussen Dwingeloo en Ruinen en het Drents-Friese Wold in de regio Diever-Appelscha. Als dank voor het vele werk dat de heer Nijhoff verricht heeft, is diens naam verbonden aan een wandelroute door deze twee nationale parken en het Holtingerveld, een route van 62 kilometer in de driehoek Dwingeloo-Ruinen-Diever: het Peter Nijhoffpad.

De arrangementen.
Het Peter Nijhoff wandelarrangement werd voor het eerst aangeboden in het jaar 2000 door enkele kleinschalige Bed & Breakfast accommodaties in Zuidwest-Drenthe. Het succes van het wandelarrangement leidde in 2005 tot het Peter Nijhoff fietsarrangement. Het wandelarrangement maakt gebruik van het Peter Nijhoffpad. Er zijn drie dagtrajecten. Het fietsarrangement is een afgeleide van het wandelarrangement. Het kent vier dagtrajecten, elk ongeveer 50 kilometer lang. Op de fiets kan natuurlijk een groter gebied worden bestreken dan te voet. Zo voert een van de fietsroutes door het Fochteloërveen, op de grens van Drenthe en Friesland. Een ander traject gaat door het Hijkerveld en het Doldersummerveld, waar voornamelijk Het Drentse Landschap gebieden bezit. Aan de zuidkant van het Dwingelderveld wordt het schilderachtige dorp Echten bezocht. Bij beide arrangementen is sprake van een 'rondgang.' Dat maakt het mogelijk dat overal langs de route kan worden gestart.

Wat wordt geboden?
De wandelaar/fietser overnacht op basis van logies met ontbijt bij een van de aangesloten B&B adressen. Zijn bagage wordt nagebracht en hij of zij krijgt een uitgebreid lunchpakket mee voor onderweg. Alle accommodaties zijn zorgvuldig geselecteerd en bieden een comfortabel en rustiek verblijf waarbij persoonlijk gastheerschap als zeer belangrijk wordt gezien.

Stichting Peter Nijhoffpad.
In 2005 werd de Stichting Peter Nijhoffpad opgericht en werd samenwerking gezocht met de drie natuurbeschermingsorganisaties die in Drenthe actief zijn: Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Stichting Het Drentse Landschap. Immers, de doelstellingen van de drie organisaties en die van de stichting sluiten goed bij elkaar aan. Wij streven ernaar om de toerist op een verantwoorde manier in contact brengen met de fraaie natuurgebieden in Drenthe. Kleinschaligheid en extensief gebruik van de natuur zijn hierbij het uitgangspunt. Veel gebieden zijn te kwetsbaar voor massaal bezoek. Wij gaan ervan uit dat 10 keer 4 mensen de voorkeur heeft boven één keer 40 mensen. Niet veel, maar wel vaak. De samenwerking tussen onze stichting en de drie organisaties heeft geresulteerd in een gezamenlijk promotieplan voor 2006 en een gezamenlijke multifunctionele folder waarin ruime aandacht wordt geschonken aan de twee arrangementen en aan het werk van de drie natuurorganisaties.
Bij de Stichting Peter Nijhoffpad zijn inmiddels 10 karaktervolle, kleinschalige Bed & Breakfast accommodaties in Zuidwest-Drenthe aangesloten. Plannen om ook elders in de provincie wandel- en/of fietsarrangementen aan te bieden zijn in de maak.

De presentatie op vrijdag 7 april.
De bijeenkomst op vrijdag 7 april a.s. is bijzonder omdat drie directeuren van natuurorganisaties gezamenlijk op pad gaan in één van de door hen beheerde natuurgebieden. Aanwezig zullen zijn: drs.W.Alblas, directeur Groningen, Friesland, Drenthe van de Vereniging Natuurmonumenten, drs.E.A.J.Wanders, directeur regio Noord van Staatsbosbeheer en drs.E.W.G.van der Bilt, directeur van de Stichting Het Drentse Landschap. Tevens zullen aanwezig zijn De heer en Mevrouw Peter Nijhoff.

Een stukje geschiedenis.
Van oudsher verwierven de organisaties natuurgebieden om ze te behouden en te beschermen. Het publiek werd geweerd door middel van hekken en bordjes Verboden Toegang. Openstelling voor het publiek beschouwden de organisaties als een te grote bedreiging voor de kwetsbare natuur.
Inmiddels beseffen de organisaties dat ze door "eigenaar" te zijn van (Nederlandse) natuur ook zekere verplichtingen hebben aan het (Nederlandse) publiek. Tegelijkertijd is men terughoudend om een geheel nieuwe koers te gaan varen. Het ontsluiten van natuurgebieden voor publiek blijkt in de praktijk namelijk niet altijd even gemakkelijk te realiseren en soms zelfs te botsen met de beheersfunctie van de natuurbeschermingsorganisaties. Het blijft laveren tussen wat wenselijk en wat mogelijk of aanvaardbaar is.
De Peter Nijhoff arrangementen passen goed in deze nieuwe beleidsvisie. Wij leggen sterk de nadruk op de kleinschaligheid van de arrangementen. Wij geven informatie en wij dringen er bij de toerist op aan dat hij/zij voorzichtig met de natuur omgaat en niets verstoort of verontrust. Wij bieden een geheel verzorgde ontdekkingsreis door de goed bewaard gebleven natuur- en cultuurlandschappen die de provincie Drenthe rijk is. Wij zijn gastheer en gids en stimuleren de ultieme natuurbeleving bij de individuele toerist. Hierdoor ontstaat betrokkenheid en liefde voor de natuur. Tegelijkertijd zijn wij natuurlijk ook ondernemer en wij zullen dan ook proberen om ons product zo goed en zo vaak mogelijk te verkopen. De arrangementen zijn het gehele jaar door te boeken.

Het bestuur van de Stichting Peter Nijhoffpad wil op 7 april met de directeuren van de drie natuurbeschermingsorganisaties van gedachten wisselen over de vraag hoe de nieuwe beleidsvisie het beste in de praktijk verwezenlijkt kan worden. We zullen ons daarbij laten inspireren door de prachtige natuur in het land van "ooit", van nu en van de toekomst.

Stichting Peter Nijhoffpad, Rheebruggen 6, 7964 KR Ansen
www.peternijhoffpad.nl