FNV Bouw


Demonstratie tegen verlaging koopkracht huurders

Op zaterdag 8 april om 13 uur op de Dam. Zorg dat u erbij bent. Ook FNV Bouw roept zijn leden op om tegen het huurbeleid van minister Dekker van VROM te demonstreren. Het motto is: 'Houd huren betaalbaar'. Want de plannen van Dekker betekenen een aanslag op de portemonnee van huurders. Bovendien is de FNV bezorgd voor een sterkere scheiding tussen 'rijke' en 'arme' buurten.

Minister Dekker bezuinigt op de huurtoeslag. Verder wil zij de huren fors laten stijgen, met méér dan de inflatie. Bovendien moet één op de vier huurders in de naaste toekomst een 'markthuur' gaan betalen. Zo vormen de voorstellen van de minister een regelrechte bedreiging voor de koopkracht. Dat is de reden dat ook de FNV zich heeft aangesloten bij het actiecomité, dat uit 14 organisaties bestaat; naast de FNV ook de Woonbond, de Landelijke Studentenvakbond, de ouderenorganisaties, de cliëntenraden en een groep kritische directeuren van woningcorporaties.

In de aanloop naar 8 april worden veel plaatselijke acties georganiseerd. De plaatselijke politiek wordt aangesproken op de betaalbaarheid van huren. Teveel betaalbare woningen hebben de laatste jaren het veld moeten ruimen voor dure huur- en koopwoningen. Momenteel bedraagt het tekort aan woningen 445.000. De corporaties bouwen de komende vijf jaar hooguit 111.000 nieuwe woningen, merendeels dure huur- en koopwoningen. Voor zoveel mogelijk stadswijken wordt berekend waar de grootste klappen vallen. In Amsterdam-Centrum en Oud-Zuid komen de huren al gauw 100 tot 120 euro hoger te liggen, doordat nu al een hoger maximum geldt voor de jaarlijkse huurverhoging voor de woningen die in 2010 mogelijk een vrije markthuur moeten opbrengen. Woningcorporaties die een meer sociaal beleid willen voeren, wordt dat nagenoeg onmogelijk gemaakt. Alle verhuurders moeten meebetalen aan de uitgaven van het rijk voor de huurtoeslag. Ze kunnen niet anders dan dit doorberekenen in de huurprijzen.

Bang is de FNV verder voor 'gettovorming'. Nu zijn veel buurten nog redelijk gemengd: rijk en arm door elkaar heen. Met de invoering van 'markthuur' worden de lagere inkomens uit de betere wijken verdreven.

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden

Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610