Museumweekend


Leeuwarden, 15 maart 2006

Tsjoch!
Een verrassende kijk op 125 jaar Fries Museum
8 april 2006 tot en met 7 januari 2007

Wat hebben het zwaard van Grutte Pier, de hoofdtooi van Mata Hari en het portret van Rienk van Cammingha met elkaar te maken? Vanuit historisch oogpunt gezien niet zoveel. Maar in de jubileumtentoonstelling van het Fries Museum spelen ze samen een hoofdrol. Een expositie die de rijkdom en reikwijdte van de collectie van het Fries Museum toont aan de hand van ruim vijftig zorgvuldig geselecteerde objecten. Tegen de achtergrond van de kanselarij vertellen ze in een theatrale setting een bijzonder verhaal over Friesland: Tsjoch!

Beroemd, nooit eerder getoond en uniek
In 2006 bestaat het Fries Museum 125 jaar. En dat gaat niet ongemerkt voorbij. Ter gelegenheid van het jubileum organiseert het museum een tentoonstelling waarin bijzondere voorwerpen uit de rijke collectie van het museum centraal staan. Onder de geselecteerde objecten bevinden zich beroemde voorwerpen zoals de goudschat van Wieuwerd en het recent verworven schilderij Amo te ama me (1881) van Lourens Alma Tadema. Daarnaast zijn ook nooit eerder of zelden getoonde zaken te zien zoals een doorboorde schedel uit de Burmaniaterp (Ferwerd), het portret van de 147 pond zware hond van de Leeuwarder eekmolenaar P.L. van der Meulen en een leren drinknapje met vork van een Friese officier die verzeild raakte in de slag bij Waterloo. Speciaal voor deze tentoonstelling probeert het museum door middel van bruiklenen de manuscriptkaarten van de Friese elf steden (1550-1565) door Jacob van Deventer voor het eerst sinds lange tijd weer compleet aan het publiek te kunnen presenteren. In de expositie is ook het onlangs verworven unieke J-stempel te zien waarmee de persoonsbewijzen van de Joodse inwoners van Sneek werden gestempeld.

Een verrassende kijk
Tsjoch! belicht de voorwerpen vanuit verschillende gezichtspunten. De jubileumtentoonstelling laat zien hoe de oprichters van het museum in het midden van de 19de eeuw probeerden om de laatste restanten van een verdwijnende Friese cultuur veilig te stellen. Maar de bezoeker ontdekt al snel dat anno 2006 niets is, wat het lijkt te zijn. Of juist wel? Zo geven de kaarten van Jacob van Deventer de bezoeker van nu een prachtig beeld van de Friese elf steden in het midden van de 16de eeuw. Oorspronkelijk maakte Van Deventer de kaarten in opdracht van Philips II ten behoeve van diens veroveringspolitiek in de Lage Landen. En jarenlang stond een 12de-eeuwse drakenkandelaar als voorbeeld van een goede vervalsing op het bureau van de toenmalige directeur. Maar is het wel een vervalsing of blijkt het voorwerp toch echt te zijn en een fortuin te vertegenwoordigen? De tentoonstelling Tsjoch! biedt uitkomst.

Friesland in de spotlights
Kortom, Tsjoch! is een rijkgeschakeerde selectie objecten uit de collectie van het Fries Museum die het Friese verleden op een verrassende en toegankelijke wijze voor het voetlicht brengt.
De vormgeving van Tsjoch! wordt verzorgd door Perspekt Studio's in Haarlem, een bureau dat vooral bekendheid verwierf in de theater- en televisiewereld.