D66

Symposium Mensenrechtenbeweging Suriname

08-04-2006

Op zaterdag 8 april organiseert het Platform Internationale zaken D66 een symposium over de mensenrechten in Suriname. Dit symposium wil mensen en organisaties vanuit verschillende invalshoeken bijeen brengen die kunnen bouwen aan een relevant netwerk om de mensenrechtenbeweging in Suriname handen en voeten te geven.

9:15 16:30u

Locatie Amnesty International

Keizersgracht 177

Amsterdam

deelname 7,50* inclusief warme lunch

aanmelden per E-mail: m.douma@wanadoo.nl


* De opbrengst is bestemd voor een vervolg van deze dag in Suriname

Aanleiding is de rehabilitatie van de slachtoffers van Moiwana: de massamoord gepleegd in 1986 op de marrons in het binnenland. Onlangs heeft de Surinaamse regering besloten het vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof onvoorwaardelijk uit te voeren ten gunste van de nabestaanden. Dit biedt nieuwe perspectieven voor het opbouwen van de mensenrechtenorganisatie Stichting Moiwana. Spreker op het symposium is directeur Mr. M. Muskiet.

Een nog altijd lopende zaak is die van de moord op 15 invloedrijke personen en voorvechters van de democratie op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia, Paramaribo. Berechting van deze decembermoorden heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Directeur van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, Mevrouw Betty Goede is één van de sprekers.

Advocaat Mr. Gerard Spong zal spreken over het recht op strafrechtelijke handhaving van de mensenrechten.

Na inleidingen en discussie wordt een warme lunch aangeboden. Er is ruim gelegenheid tot ontmoeting, ook tijdens de receptie na afloop van het programma.

Het middagprogramma bestaat uit diverse parallelsessies met participatie van deelnemers.


* a. De landrechten van inheemsen, met Ellen-Rose Kambel, onderzoeker en advocaat Mariska Muskiet.

* b. Onderwijs en human rights education met medewerking van de onderwijsbonden voor het hoger en het basisonderwijs uit Suriname, dhr. Wilco Valies en dhr. Marcellino Nerkust.
* c. Mensenrechten op het platteland, een voorbeeld uit Liberia, Afrika met Peter v.d. Horst, Amnesty International.
* d. Media en theater, culturele bewustwording in Rwanda, met George Weiss oprichter van Radio Benovelencija en Noraly Beyer bekend van het NOS journaal en zeer betrokken bij Suriname,
* e. Jongerenparticipatie, met medewerking van afgevaardigden van het Nationaal Jeugdparlement en De CARICOM jeugdambassadeurs uit Suriname, de Jonge Democraten van D66 en het IMD, Institute for Multiparty Democracy in Nederland.

Het is de bedoeling dat dit symposium een vervolg kan krijgen in Suriname.

Dagvoorzitter is Boris Dittrich, Tweede Kamer fractie D66.

Alle deelnemende organisaties en politieke partijen blijven onafhankelijk. Hun bijdragen zijn besteed aan de komst van afgevaardigden uit Suriname en de organisatie van het symposium.

Download de complete uitnodiging inclusief volledig programma (.pdf)


---