Voedsel en Waren Autoriteit

VWA opent haar deuren

17 maart 2006 - nieuwsbericht

Op zaterdag 8 april houdt de Voedsel en Waren Autoriteit open huis. Tussen 10 en 16 uur is iedereen welkom in de zes kantoren en laboratoria in het land.

De VWA ziet toe op veilig voedsel, veilige producten en gezonde dieren. Hoe wij dat doen, laten wij u graag zien op onze open dag! Ook komt u bij ons van alles te weten over veilig eten, spelen en leven.

De VWA werkt in het hele land. Daarom zijn er vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Zutphen en Zwijndrecht. Iedere regionale vestiging heeft zijn eigen specialiteit.

VWA regio Noordwest (Hoogte Kadijk 401 Amsterdam)
In de hoofdstad onderzoekt het laboratorium of er geen giftige stoffen op ons voedsel zitten. Wilt u weten welke risico's u thuis loopt? Neem uw vaatdoekje of uw frituurvet mee. Ook het chemisch en microbiologisch laboratorium is te bezoeken.

VWA Centraal (Prinses Beatrixlaan 2 Den Haag)
In Den Haag komen alle telefonische klachten uit het hele land binnen via het gratis telefoonnummer 0800 - 0488 van de Warenklachtenlijn. U kunt bekijken wat er met een melding gebeurt. Wanneer bijvoorbeeld de vogelgriep of de varkenspest uitbreekt, heeft de VWA het druk. We regelen alles dan vanuit ons crisiscentrum, dat zich ook op 8 april presenteert.

VWA regio Zuid (Veldmaarschalk Montgomerylaan 500 Eindhoven) Deze regio coördineert het landelijke toezicht op de Drank- en Horecawet en de controle op de rookvrije werkplek. Ook zijn er bijzondere eet- en drinkwaren.

VWA regio Noord (Paterswoldseweg 1 Groningen)
In Groningen is het toxicologisch laboratorium gevestigd. Hier worden allerlei producten op gifbestanddelen getest. Maar we kijken ook naar voedsel. Neem op 8 april uw frituurvet mee voor onderzoek. Ook testen wij deze dag uw ringen op goud- of zilverwaarde. Daarnaast laten we zien hoe we waken over de veiligheid van bijvoorbeeld speelgoed, tatoeages, make-up en voedsel.

VWA regio Oost (De Stoven 22 Zutphen)
Regio Oost coördineert het landelijk toezicht op veterinaire producten. Wat zijn veterinaire producten nu eigenlijk en op welke wijze ziet de VWA toe op de productie? Daarnaast kun je ook een antwoord vinden op vragen als: Wat is vogelgriep? Hoe gaan wij om met dierenwelzijn? Waar kijken we naar als we voedsel onderzoeken? We vertellen het je allemaal graag in Zutphen.

VWA regio Zuidwest (Westelijke Parallelweg 4 Zwijndrecht) In de laboratoria kunt u onder andere zien hoe de VWA speelgoed, ladders, gastoestellen en elektrische, huishoudelijke apparaten test en onderzoekt.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Annemieke Herberigs (070) 448 40 68 of annemieke.herberigs@vwa.nl

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488