Museumweekend


15 maart 2006

---
Zilveren jubileum museumweekend
8 & 9 april 2006: De Kunst van het Weten

25ste Museumweekend
Dit jaar wordt het Museumweekend voor de 25ste keer georganiseerd op initiatief van
de Museumvereniging. Meer dan 500 musea doen mee aan dit traditioneel uitbundige weekend: zij bieden gratis entree of verlenen korting en organiseren allerlei activiteiten.

De Kunst van het Weten
Het museum is bij uitstek een plek vol (zeer) gespecialiseerde deskundigen. Inhoudelijk binnen het brede veld van de geschiedenis, daarnaast op het gebied van collectiebeheer,
bruikleenverkeer, tentoonstellingsinrichting, restauratie en educatie. Musea werken ten behoeve van hun kennisontwikkeling samen met een groot aantal nationale en internationale (kennis)instellingen zoals ICOM, het ministerie van OCW en RACM en ICN*. Achter de schermen werken deze instellingen aan het ontwikkelen van cultuurbeleid en wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van ons cultureel erfgoed. Aansprekende voorbeelden van interdisciplinaire samenwerking en wetenschappelijk onderzoek zijn het Rembrandt Research Project en het onderzoek naar De atelierpraktijken van Vincent van Gogh en tijdgenoten dat het Van Gogh Museum verricht samen met Shell en ICN.
Vanzelfsprekend willen musea het publiek met veel plezier toegang geven tot al deze kennis. Grijp dus het Museumweekend aan om van al die geboden kennis - over de eigen streek, religie, geschiedenis van de wetenschap, natuur - te gaan genieten!

Een kleine greep uit de activiteiten:
Zeeuwse weetjes, fotoworkshop Rotterdam en 125 jaar Fries museum! Om de kennis van de Zeeuwse bevolking over de museumcollecties te testen, hebben de musea in Zeeland een Kennisquiz Zeeuwse Museumschatten samengesteld. Deze quiz is voorafgaand aan het museumbezoek te downloaden via www.scez.nl en kan tijdens het Museumweekend ingeleverd worden bij alle deelnemende Zeeuwse musea.
In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam bekijken kinderen (van 7 - 10 jaar) onder begeleiding de collectie om daarna aan de hand van fotografiedocenten eigen portretjes te maken. Deze portretjes worden reizigers aan boord van een denkbeeldig schip.
Het Fries Museum in Leeuwarden heeft dit jaar ook een lustrum: het bestaat 125 jaar. Op 8 april gaat ter ere van het Museumweekend de jubileumtentoonstelling Tsjoch! een verrassende kijk op 125 jaar Fries Museum open voor publiek. Verder zijn er het hele jaar bijzondere tentoonstellingen, openingen en activiteiten.
Vanaf half maart is via www.museum.nl informatie over alle deelnemende musea en
hun adresgegevens te vinden, met openingstijden en hun speciaal voor dit weekend ontwikkelde activiteiten. Het Museumweekend van 2007 valt in het weekend van
14 & 15 april : de Kunst van Waarnemen.