Ministerie van Defensie

23-03-2006 13:44

militaire luchtvaart museum toont verborgen schatten

Foto: Militaire Luchtvaart Museum - Bezoekers bekijken de toestellen in het depot op de vliegbasis Soesterberg.

Tijdens het Nationaal Museumweekend van 8 en 9 april opent het Militaire Luchtvaart Museum, evenals vorig jaar, de museumdepots op het Kamp van Zeist en de Vliegbasis Soesterberg voor het publiek. Voor het eerst worden ook enkele vliegtuigshelters opengesteld. Die dateren uit de tijd van de Koude Oorlog en zijn destijds gebruikt door het Amerikaanse 32 Squadron.

Bij wijze van uitzondering vallen tijdens het Nationaal Museumweekend unieke toestellen als de Beechcraft, de Catalina vliegboot en een Gloster Meteor Mk VII lestoestel te aanschouwen.

De depots op de Vliegbasis Soesterberg herbergen vliegtuigen en grotere vliegtuigonderdelen. In het depot op het Kamp van Zeist is een grote collectie unieke motoren te zien. Daaronder een Rolls Royce Kestrel V, die zal worden ingebouwd in de Fokker C-X, een project van de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum. Tevens zijn diverse straaljagermotoren te bezichtigen, zoals een General Electric J-47-GE-33, waarmee de F-86K Sabre ('Kaasjager') was uitgerust.

Het Nationaal Museumweekend staat in het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) te Soesterberg geheel in het teken van het landelijke thema 'De kunst van het weten'. Het publiek kan op diverse manieren kennis opdoen. In de depots geven medewerkers op deskundige wijze uitleg over collectiestukken die normaal voor bezoekers verborgen blijven.

Het MLM zet bussen in om de bezoekers naar de verschillende depots te brengen. In de Vreeburghal van het museum worden tickets uitgegeven voor het bezichtigen van de depots. Per dag is het aantal bezoekers echter aan een maximum gebonden. Van te voren reserveren is niet mogelijk.

Op beide dagen, zaterdag en zondag, is het MLM geopend van 12.00 tot 16.30 uur.

Foto: Militaire Luchtvaart Museum - De Beechcraft valt vanwege ruimtegebrek niet dagelijks te aanschouwen.