FNV


1 mei conferentie

"Daar trappen wij niet in"

De acties tegen het huurbeleid van minister Dekker gaan door. Volgende week dinsdag biedt een brede coalitie een verklaring aan in de Tweede Kamer. Ook de FNV doet mee, vooral vanwege de koopkracht.

De vakcentrale FNV maakt zich ernstig zorgen over de koopkracht van grote groepen mensen. Dat geldt ook voor huurders. Hun huurtoeslag gaat op 1 juli omlaag.

De FNV doet daarom mee aan een grote demonstratie op 8 april tegen de huurplannen van minister Dekker. Onder het motto: Houd huren betaalbaar.

In totaal moeten de huurders met z'n allen een bezuiniging op de huurtoeslag ophoesten van meer dan een half miljard euro. En ondanks alle protesten gaat minister Dekker gewoon door met haar plannen.

De afgelopen weken kwam vooral in het nieuws dat de minister haar plannen zou hebben afgezwakt. Aanleiding is de aankondiging, dat zittende huurders tot 2010 van het nieuwe beleid zijn uitgezonderd.

Genadeloos

FNV-vice-voorzitter Ton Heerts zegt daarover: "Daar trappen wij niet in. De nadelige effecten voor de koopkracht staan nog genadeloos overeind."

Aanstaande dinsdag overhandigt de huurcoalitie om 13.45 uur een actieverklaring aan de vaste commissie van de Tweede Kamer in Den Haag. De kern is dat de belangrijkste bezwaren tegen het kabinetsbeleid van kracht blijven.

Normaal gesproken doet de FNV niet mee aan acties over wonen. "We zijn deskundig op het gebied van inkomen en werk. Op andere terreinen zijn anderen deskundiger. Punt" zegt vice-voorzitter Heerts. De vakcentrale maakt dit keer een uitzondering, vanwege de grote problemen met de koopkracht.

FNV en bonden roepen dan ook op om zaterdag 8 april naar Amsterdam te komen. De voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk, spreekt namens alle aangesloten bonden.

Belangrijkste trekker van de huuracties is de Woonbond. Daarnaast doen meer dan dertig andere organisaties mee, zoals FNV, Landelijke Studentenvakbond en het Samenwerkingsverband Ouderenorganisaties. Ook een aantal woningbouwverenigingen steunt de acties.

Aanbieden actieverklaring, dinsdag 28 maart, Tweede Kamer, 13.45 uur Den Haag.

* Stuur een e-mail voor betaalbare huren

* Ga naar de website Houd huren betaalbaar

23 maart 2006