Miljoenste bezoeker verwacht op 25e Mega Platen & CD Beurs

Amsterdam record convention

25e Jubileum Mega Platen & CD Beurs
Jaarbeurs Utrecht
8 & 9 april 2006

Op zaterdag 8 en zondag 9 april wordt in de Jaarbeurs Utrecht voor de 25e keer de Mega Platen & CD Beurs gehouden - het wereldwijde festijn voor kenners, liefhebbers en verzamelaars van popmuziek, zoals altijd in combinatie met de VerzamelaarsJaarbeurs. En ditmaal is het dubbel feest: in de loop van de zaterdag wordt de miljoenste bezoeker van dit gecombineerde evenement aan de kassa verwacht, die getrakteerd wordt op een leuke verrassing.

Al 25 beurzen lang stromen bezoekers uit de hele wereld naar Utrecht om daar een weekend lang bezig te zijn met hun favoriete muziek in al zijn verschijningsvormen: digitaal op cd en dvd, maar vooral analoog op elpee, single en maxisingle. Oftewel op vinyl. Met de opkomst van de digitale technieken midden jaren tachtig leek het er even op dat het vinyl helemaal zou verdwijnen, maar gelukkig heeft het mede dankzij de belangstelling van jongeren voor deejayen een grandioze come back gemaakt. Platen draaien is weer helemaal hot.

Alle reden dus om vinyl extra in het zonnetje te zetten. De grootste platenperserij in Europa, Record Industry uit Haarlem, demonstreert ter plekke een gedeelte van het produktieproces. En het zilveren jubileum wordt toepasselijk gevierd met de uitgave van een gratis gelimiteerde single, die op beide dagen aan de eerste 500 bezoekers wordt uitgereikt op vertoon van hun toegangskaartje. Het plaatje bevat twee vroege Nederlandse funkhits van Oscar Harris featuring C-Mon & Kypski en Ronald Snijders, afkomstig van de dubbel cd Dutch Rare Groove die onlangs is verschenen. Funkoloog Sjeng Stokkink - een van de samenstellers van dit album - zal op zaterdagmiddag een unieke Dutch Rare Groove-set draaien, in aanwezigheid van de funkhelden van weleer Oscar Harris, Big John Russell en Jimmy Bellmartin. Vervolgens kruist hij de muzikale degens met zijn jarenlange muziekbroeder DJ Maestro, de topdeejay van de Dig This avonden vol organische en funky jazzgrooves op Arrow Jazz FM en door het hele land, voor een zinderende back-to-back-set met als speciaal thema unexpected funk: funk van muzikanten waarvan je het niet direct verwacht.
En popjournalist Robert Haagsma houdt zijn nieuwe boek Vinylfanaten ten doop, waarin hij een twintigtal muziekverzamelaars interviewt die het medium vinyl trouw gebleven zijn, waaronder Jules Deelder, Johan Derksen en Soulwax. Fotograaf Jack Tillmann toont zijn portretten uit het boek op groot formaat.

De vaste popexpositie wordt deze keer ingericht door de Rock & Art Hall of Fame uit Hoek van Holland, het museum waar permanent een overzicht wordt gegeven van de vaderlandse popgeschiedenis aan de hand van instrumenten, apparatuur, bühne kleding, posters, gouden en platina albums, muziekbladen, publiciteitsfoto s, contracten en platen. De mooiste stukken uit hun collectie stellen zij op de beurs tentoon: gitaren van George Kooymans, het drumstel van Electric Johnny & His SkyRockets, gouden platen van Focus en Ekseption, de versterker van Ted Oberg en nog veel meer moois. Popkenner Jan Vollaard verzorgt onder de titel Space is the Place een uitstalling van elpeehoezen met een ruimtevaartthema ondersteunt door bijpassende zweefmuziek, mede voortgebracht door het elektronische instrument de theremin. Op zondagmiddag zal Fay Lovsky een kort optreden verzorgen met dit space-apparaat, samen met dj en computermuzikant Gherman Popov.

Verder omvat het omlijstende programma weer verrassende live optredens, signeersessies en gastdeejays. De fanclubs van grote popsterren zijn vertegenwoordigd en er zijn veel popgerelateerde spullen te vinden, zoals boeken, posters, foto s en tijdschriften. Voor de jubileumbeurs zijn 25 gratis toegangskaarten te winnen met de prijsvraag op www.recordplanet.nl

De Mega Platen & CD Beurs is open op zaterdag 8 april van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag 9 april van 10.00 tot 17.00 uur. Voorverkoopkaarten met 1,50 Euro korting zijn verkrijgbaar bij alle ANWB kantoren. De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op nummer 0229-213891. Of raadpleeg de internetsite: www.recordplanet.nl