Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch, maart 2006

Back to the future! tijdens het Nationaal Museumweekend

Tijdens het Nationaal Museumweekend, op zaterdag en zondag 8 en 9 april kunt u gratis een bezoek brengen aan het Noordbrabants Museum. Daarnaast kunt u op zondag meer te weten komen over de animaties die voor verschillende presentaties ontwikkeld zijn. Deze middag wordt bovendien voor het eerst de allernieuwste animatie over de markt van 's-Hertogenbosch in 1600 getoond. Dus mis het niet en kom naar het Noordbrabants Museum!

Het Noordbrabants Museum experimenteert al vele jaren met nieuwe vormen van informatie-overdracht. In 1994 werden voor het eerst computers toegepast in een archeologische tentoonstelling over Brabant in de Romeinse periode. Wat toen spectaculair was, is inmiddels volkomen vertrouwd. Aanraakschermen met extra informatie over bodemvondsten of schilderijen, en animaties waar in kort bestek de constructie van een Romeinse brug of tempel wordt getoond, worden door onze bezoekers gewaardeerd. Eén animatie vertelt immers vaak meer dan een tekst van 1000 woorden.

Nieuwe animatie
Op dit moment wordt intensief gewerkt aan enkele nieuwe programma's. Eén daarvan is een spectaculaire driedimensionale animatie die laat zien hoe de Markt van 's-Hertogenbosch er omstreeks 1600 moet hebben uitgezien. Deze animatie is gemaakt in samenwerking met de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten (BAM) van de gemeente 's-Hertogenbosch en het European Design Center (EDC), eveneens te 's-Hertogenbosch. Aan de hand van bouwhistorisch onderzoek en museale bronnen is een reconstructie gemaakt van de Bossche Markt aan het einde van de zestiende eeuw. De voorlopige resultaten mogen gerust bijzonder worden genoemd!

Demonstraties
Het Nationaal Museumweekend wordt aangegrepen om de geïnteresseerde museumbezoekers, in het bijzonder ook de liefhebbers van de Bossche geschiedenis, alvast een kijkje in de digitale museumkeuken te geven. Op zondag 9 april worden van 12.30 tot 16.30 uur demonstraties gegeven, waarbij bezoekers zélf met behulp van speciale apparatuur - waaronder verschillende soorten 'virtual reality'-brillen - een héél realistisch beeld van de Bossche Markt omstreeks 1600 kunnen krijgen. De bij dit project betrokken medewerkers van de BAM en Noordbrabants Museum geven toelichting op de bronnen die gebruikt zijn voor deze animaties, terwijl de medewerkers van EDC demonstraties geven. Daarnaast is er gelegenheid om ook andere animaties te bekijken, zoals een vorig jaar voltooide animatie over de Bossche vestingwerken anno 1629 en een in voorbereiding zijnde animatie over de bouwgeschiedenis van de Sint-Jan, beide in samenwerking met studenten van het Koning Willem I-college.

Te zien...
Verder kunt u in het Noordbrabants Museum een bezoek brengen aan de fototentoonstelling Hollands Zicht, Nederland in beeld gebracht door Nederlanders maar ook de foto's van Michel Szulc-Krzyzanowski met de titel De mooiste mensen van de wereld en natuurlijk de projectie met natuurfoto's van Han Meeuwsen, getiteld De dans van de Noordse stern. Zie ook www.noordbrabantsmuseum.nl voor meer informatie.

Aan de redacties:
Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl of Chantal Sleutjes, tel. 073- 6877 807 of per e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.

Mocht u geen prijs meer stellen op het toezenden van onze berichten, dan verzoeken wij u dit per ommegaande aan ons te melden. Wij zullen uw adres dan zo spoedig mogelijk uit ons bestand verwijderen.

Hollands Zicht, Nederland in beeld gebracht door Nederlanders Te zien van 28 januari t/m 9 april 2006
Voor meer informatie http://www.noordbrabantsmuseum.nl