Ingezonden persbericht


Persbericht+ Persbericht + Persbericht + Drents Museum

28 maart 2006

Museumweekend 2006 in Assen in teken van Tsjechië, glas én lente 8 en 9 april 2006

Gratis entree

Het Nationaal Museumweekend op zaterdag 8 en zondag 9 april 2006 heeft als landelijk thema: 'De kunst van het weten'. In het Drents Museum in Assen wordt dat traditiegetrouw ingevuld met activiteiten rondom een actuele tentoonstelling. Dit jaar spelen Tsjechië, glas én de lente een hoofdrol, naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling 'Bo*ek *ípek. Glas, design, architectuur' en het slot van het Festival Praagse Lente in Assen. Er zijn onder andere optredens van de Tsjechische band Jani*ek de internationale jeugdfolkloredansgroep Malenka, Muziektheater Déjà Vu en het Gronings Symfonie Orkest. Verder bijzondere demonstraties glasblazen, workshops mozaïeken maken, glas beschilderen en knutselactiviteiten voor de allerkleinsten. Daarnaast is er een spannende ontdekkingstocht naar de lente die wordt georganiseerd door het Drents Museum, het Drents Archief en de Stichting 'Het Drentse Landschap'. Deze tocht 'Creëer je eigen lente' voert kinderen langs de drie erfgoedinstellingen waarbij verschillende activiteiten worden aangeboden. De activiteiten starten beide dagen om 11.00 uur.

Zaterdag 8 maart 2006
* Vanaf 11.00 uur: Diverse activiteiten zoals glas beschilderen, mozaïeken maken, workshops van glasateliers en knutselactiviteiten voor de allerkleinsten. * Vanaf 13.00 uur: De enige glasblazer in Nederland met een mobiele oven, Gilbert Hockers, geeft demonstraties glasblazen. * Vanaf 13.00 uur: Twee 16-jarige jongens maken, onder de naam 'De Bakkerij van Emmen', met behulp van flessen en percussie, bijzondere muziek. * 13.00 uur en 14.30 uur: Optreden van de internationale Jeugdfolkloredansgroep Malenka * 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur: Muziektheater 'Déjà Vu' Dit gezelschap, bestaande uit 6 zangers en 1 virtuoze pianist, zingt op komische wijze "licht krankzinnig klassieke muziek". Speciaal voor dit weekend hebben zij zich de Tsjechische taal eigen gemaakt en zingen op hun geheel "eigen wijze" een stuk uit De Nieuwe Wereld van de Tsjechische componist Antonin Dvorák. Maar ook een hilarische etude van Chopin en andere klassiekers worden, prettig gestoord maar prachtig multi-vocaal ten gehore gebracht. Pretentieloos vermaak en een lust voor oog en oor!

Zondag 9 april 2006
* Vanaf 11.00 uur: Diverse activiteiten zoals glas beschilderen, mozaïeken maken, workshops van glasateliers en knutselactiviteiten voor de allerkleinsten. * Vanaf 13.00 uur: De enige glasblazer in Nederland met een mobiele oven, Gilbert Hockers, geeft demonstraties glasblazen. * Vanaf 13.00 uur: Twee 16-jarige jongens maken, onder de naam 'De Bakkerij van Emmen', met behulp van flessen en percussie, bijzondere muziek. * 13.00 uur en 15.00 uur: De Tsjechische zangeres Jana Kostálová treedt op met de band Jani*ek. Kostálová zingt gevoelig en gepassioneerd over leven en dood, geluk en verdriet, droom en werkelijkheid. * 14.00 uur en 16.00 uur: Optreden van het Gronings Symfonie Orkest (kleine bezetting) met werk van Antonin Dvorák en de van oorsprong Tsjechische Erwin Schulhoff.

Ontdekkingstocht 'Creëer je eigen lente'
De ontdekkingstocht 'Creëer je eigen lente' start op de Brink in Assen, vóór het Drents Museum, waar ieder kind een plattegrond met opdrachten krijgt. Daarna mogen ze zelf weten waar ze willen beginnen. In het Drents Archief ontmoeten kinderen de heer en mevrouw Van Valkenstijn. Dit echtpaar bewoonde meer dan 150 jaar geleden het huis Vredeveld, even buiten Assen. De Van Valkenstijns wilden daar een rustig en teruggetrokken bestaan leidden, maar dat gaf meteen al aanleiding tot een hoop geroddel. Er gingen zelfs geruchten dat ze menseneters waren en dat mevrouw van Valkenstijn een dochter van Lodewijk Napoleon was! Tot de dag van vandaag is het huis Vredeveld en zijn bewoners met geheimzinnigheid omgeven. De kinderen maken kennis met het echtpaar in het Drents Archief. Daar ontdekken ze wat de heer Van Valkenstijn al die jaren in zijn archief heeft bewaard. Een gedroogd viooltje speelt daarbij een belangrijke rol... In de tuin van de Stichting 'Het Drentse Landschap' (ingang Kloosterstraat) ontdekken kinderen de lente in Drenthe, waarbij vogels en insecten natuurlijke voortekenen zijn van het nieuwe seizoen. In het Drents Museum gaan kinderen met bloemen aan de gang.

///////////////



Ingezonden persbericht