Gemeente Harlingen


Persbericht

Harlingen bruist bij opening zeilseizoen op 8 april 2006

Op zaterdag 8 april zal het centrum van Harlingen geheel in het teken staan van de opening van een nieuw zeilseizoen voor de schepen van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH). Voor de 14e keer wordt tussen 10.00 uur en 17.00 uur de Vlootdag georganiseerd. Ook dit jaar biedt het programma voor ieder wat wils variërend van een nautische markt tot het meevaren aan boord van een traditioneel zeilschip.

Programma

Van 10.00 tot 17.00 uur wordt op de Noorderhaven een nautische markt gehouden. Naast vele nautische bedrijven en zullen de rederijen Vooruit, Historische Zeilvaart Harlingen, Traditional Sailing Charter, Zeilvloot Lemmer-Stavoren en 'de Zeilvaart' zich hier ook laten zien. Eveneens houden alle traditionele zeilschepen open schip in de Noorderhaven. De schippers vertellen belangstellenden graag over het reilen en zeilen aan boord. Om 15.30 uur wordt met een daverend startschot en een ballonnenwedstrijd voor de kinderen het seizoen officieel geopend. Dit vindt plaats vanaf het pleintje voor het Stadhuis.

De dag wordt omlijst met veel muziek van diverse shantykoren. 's Morgens om 10.00 uur loopt muziekkorps Hosanna door de straten en vanaf 11.00 tot 17.00 uur zingen vanaf twee bruine zeilschepen o.a. de Skuumkoppen uit Harlingen, de Raddraaiers uit IJmuiden, de Stuyvesant sailors uit Wolvega en het Leeuwarder shantykoor het publiek toe. Voor de kinderen zijn er op het pleintje voor het Stadhuis een aantal attracties. Ook kan men daar een ballon krijgen en op die manier meedoen aan de ballonnenwedstrijd.

Rondvaarten

Tussen 10.00 en 15.00 uur vertrekken er diverse traditionele zeilschepen vanaf het Plankenpad voor een rondvaart van circa een uur op de Waddenzee. Kaartjes kosten E 2,- p.p. voor volwassenen en E 1,- p.p. voor kinderen en zijn te koop bij de kraam nabij de brug over de Noorderhaven.

Goede buren

Van 11.30 tot 13.00 uur gaat de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) op het Stadhuis aan de Noorderhaven samen met bewoners van de Zuiderhaven (waar een groot gedeelte van de chartervaart ligt) en de gemeentelijke havendienst in discussie over zowel de positieve als de negatieve gevolgen van de grote chartervaart in Harlingen. Doel van deze bijeenkomst is om gezamenlijk een plan te maken voor een prettige verstandhouding tussen de bewoners, havendienst en chartervloot. Na afloop

Harlingen

Harlingen is de thuishaven van 70 traditionele zeilschepen, die gedurende het vaarseizoen van april tot en met oktober zeiltochten met passagiers op de Waddenzee, het IJsselmeer en de Friese binnenwateren maken. De Vlootdag Harlingen wordt georganiseerd door de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) in samenwerking met de Gemeente Harlingen en de boekingskantoren Rederij Vooruit, Historische Zeilvaart Harlingen, Traditional Sailing Charter 'de Zeilvaart' en Zeilvloot Lemmer-Stavoren.