Glaucoom vereniging

persbericht

Landelijke glaucoomdag in het world forum convention center in den haag

Op zaterdag 8 april a.s. wordt voor de 17de keer de Landelijke Glaucoomdag gehouden in het het Convention Center (voorheen Nederlands Congrescentrum )in Den Haag. De ochtend wordt besteed aan de Algemene Ledenvergadering van de Landelijke Vereniging van Glaucoom Patiënten. Dit gedeelte is alleen voor leden toegankelijk. Bij het medisch-wetenschappelijke middagprogramma van 13 - 17 uur zijn ook niet-leden welkom, met name iedereen die als patiënt of als belangstellende in glaucoom geïnteresseerd is. Er is plaats voor circa 600 bezoekers. De toegang is gratis.
Het middagprogramma van de glaucoomdag duurt van 13 - 17 uur, met onderbreking van een theepauze.
Er worden voordrachten gegeven over: Therapietrouw in de dagelijkse practijk(Mevr.dr. A.Niessen, Oogziekenhuis Rotterdam), drukverlaging bij glaucoom (de Heer Prof. Dr. C.C Sterk ,UMC Leiden) het de rechten en plichten van de oogarts en de patiënt (Mevr. Prof. dr. H.J.M. Völker-Dieben, MCVU, Amsterdam.)
Na de voordrachten is er gedurende een uur gelegenheid tot het stellen van vragen, die door een panel van oogartsen worden beantwoord. Er is tevens een grote expositie van stands over hulpmiddelen bij glaucoom.

GLAUCOOM, EEN SLUIPENDE OOGZIEKTE

Glaucoom is een sluipende ziekte die de ogen en het gezichtsvermogen bedreigt. In Nederland worden circa 100.000 mensen wegens glaucoom behandeld. Deze oogziekte komt vooral bij volwassenen voor. Op jonge leeftijd is glaucoom zeer zeldzaam. Boven de veertig jaar heeft ongeveer 1% van de bevolking glaucoom. Dit percentage stijgt met het ouder worden tot ongeveer 3%..
De kans op de ziekte neemt toe als glaucoom in de familie voorkomt. Een verhoogd risico bestaat verder bij mensen met hoge bijziendheid, suikerziekte en donkere huid. Bij glaucoom treden als gevolg van o.a. te hoge druk in de oogbol op de lange duur gezichtsstoornissen op door beschadiging aan de oogzenuw. Men krijgt dan steeds groter wordende blinde vlekken. De schade hiervan is niet te herstellen. Tijdige diagnose belangrijk
Patiënten merken aanvankelijk niet dat er sprake is van glaucoom. Daarom is voorlichting van groot belang. De Glaucoom Vereniging zet in voor de belangen van patiënten en geeft voorlichting aan mensen die tot de risicogroep behoren. Glaucoom kan niet worden genezen. Wel kan bij tijdige diagnose en goede behandeling door een oogarts de ziekte worden afgeremd en worden voorkomen dat er meer schade wordt aanricht dan er al is.

Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk tot 3 april 2006 voor het middagprogramma aanmelden bij het secretariaat van de Glaucoomvereniging, telefoon 071-517 4242, fax
071-517 5835, e-mail info@glaucoomvereniging.nl.
Locatie : World Forum Convention Center, Churchillplein 10, 2508 EA Den Haag.