Gemeente Borsele

Nieuwsbericht

Gratis compost op landelijke compostdag

Zaterdag 8 april doet DELTA Milieu iets terug voor al die mensen die hun groente- , fruit- en tuinafval scheiden. Jaarlijks verwerkt DELTA Milieu 400 miljoen kilo gft- en groenafval tot compost. Op zaterdag 8 april biedt DELTA Milieu in samenwerking met gemeenten deze compost gratis aan. Ook is een aantal verwerkingslocaties voor publiek opengesteld.
De acties maken deel uit van een landelijke compostdag georganiseerd door de compostsector.

Mensen die hun afval scheden moeten zelf kunnen profiteren van de compost die met hun afval wordt gemaakt. Op alle milieustraten in Zeeland kunnen inwoners daarom op zaterdag 8 april gratis compost afhalen. Zo geeft de sector deze dag het GFT dat zij krijgt in de vorm van compost weer terug.

Compost is een gecertificeerd milieuvriendelijk product met toepassingen binnen en buiten, thuis of in de land- en tuinbouw. Het is een natuurlijke bodemverbeteraar die de groei van gewassen stimuleert, de waterhuishouding in de bodem reguleert en de structuur van de grond verbetert, goed voor gras, planten en bomen.

Dat al het afval uiteindelijk toch op één grote hoop komt, is dus echt niet waar. Het is en blijft nuttig om afval te scheiden. Het is goed voor het milieu omdat de compost die van GFT-afval wordt gemaakt weer nuttig wordt hergebruikt. En het composteren van GFT-afval is ook nog eens goedkoper dan het verbranden van afval. Het bespaart dus kosten.

Ter gelegenheid van de actie dag zijn op 8 april verwerkingslocaties in Moerdijk, Bergschenhoek, Voorschoten en Rijpwetering voor publiek opengesteld. Kijk voor adressen en openstellingsuren op www.gft-afval.nl.