Leeuwarder Musea

Leeuwarder musea gratis toegankelijk tijdens Museumweekend!

Zaterdag 8 en zondag 9 april is het weer Nationaal Museumweekend. Ook de Leeuwarder musea zetten hun deuren van 11.00 tot 17.00 uur gratis open voor alle bezoekers. Onder het landelijke motto `de kunst van het weten' presenteren de Leeuwarder musea tal van spannende, leuke, opwindende en leerzame tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud. Bovendien is er de MuseumQuiz waarmee u prachtige prijzen kunt winnen. De musea heten u dit weekend van harte welkom!

Het is dit weekend beslist de moeite waard een bezoek te brengen aan de talrijke en zeer diverse collecties en tentoonstellingen. Een rondje langs de musea is niet alleen maar leuk en leerzaam, je kunt er bovendien prachtige prijzen mee winnen. Bij de receptie van elk museum ligt een deelnamekaart klaar. Hierop staan vijf vragen. De antwoorden vindt u in elk afzonderlijk museum. Onder de juiste inzendingen worden onder andere 10 Museumkaarten verloot, die een heel jaar lang gratis toegang bieden tot meer dan 400 musea in heel Nederland!

Het Fries Museum staat geheel in het teken van `Tsjoch! Een verrassende kijk op 125 jaar Fries Museum.' Dé jubileumtentoonstelling die op zaterdag 8 april voor het eerst te zien is. Bijzondere voorwerpen uit de rijke collectie van het museum staan centraal. Onder de geselecteerde objecten bevinden zich beroemde voorwerpen zoals de goudschat van Wieuwerd, de hoofdtooi van Mata Hari, een Fries dorp van Gerrit Benner en het recent verworven schilderij 'Amo te ama me' (1881) van Lourens Alma Tadema.

Het Verzetsmuseum Friesland presenteert twee bijzondere fototentoonstellingen. `Onderduikparadijs Fryslân' is een opmerkelijk tijdsdocument van Roelof Horreüs de Haas, die van september 1944 tot april 1945 met zijn twee zoontjes ondergedoken zat op een boerderij vlakbij Grou. `Kleur in donkere dagen' laat nog nooit vertoonde foto's van Fryslân tijdens de Tweede Wereldoorlog zien. Fotograaf Alphons Hustinx bezocht verschillende Friese dorpen en steden en maakte unieke kleurenopnames.

Het Princessehof Leeuwarden houdt tijdens het weekend `de marathon van wetenswaardigheden'. Leerlingen van het ROC Friese Poort houden op beide dagen performances in de museumzalen waarbij ze een deelcollectie van het museum uitbeelden. De keramische hoofddeksels die zij dragen zijn vervaardigd door studenten van dezelfde instelling, toeleidingstraject CIBAP. Conservatoren vertellen u in de presentatie `Gloednieuw!' meer over de onlangs gedane schenkingen, legaten en aankopen en wat het belang is van de objecten voor de museumcollectie. Kinderen kunnen de hele dag door kleien in het KleiKabinet en er ligt een leuke speurtocht klaar.

Het Natuurmuseum Fryslân zit vol met wetenswaardigheden voor kinderen. Er is genoeg te beleven: experimenteren met water, vliegen met een gans of de wereld rondreizen met Kapitein Severein. De allerkleinsten kunnen een wens doen bij de Draak op zolder en wanneer u uit wil rusten, kan dat in het prachtige Muscafé met een drankje en een hapje. De tijdelijke tentoonstelling `Pop Up' van Aleid Rensen is vooral voor de oudere bezoekers een must. Terwijl de tijdelijke tentoonstelling `Maitiid' geweldig is voor de kleuters om zelf te ervaren.

In Tresoar vindt op zondagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur de presentatie plaats van de vernieuwde tekstuitgave van het Oera Linda-boek door Dr. Goffe Jensma. Het Oera Linda-boek is een gefantaseerde kroniek over de oorsprong van de Friezen. In het boek wordt niet alleen de tekst van het boek in normaal leesbaar schrift gepubliceerd, het bevat ook een vertaling ervan in modern Nederlands. Tijdens de presentatie beantwoordt Dr. Jensma de vraag `Was de eerste Fries een autochtoon?' Aansluitend hebt u een éénmalige en unieke gelegenheid om in de ondergrondse depotruimte het originele handschrift van het boek te bezichtigen. Daarnaast is het gehele weekend de tentoonstelling `Nijkommers yn Fryslan' te zien.


---

----------