Gemeente Maassluis

Tweede landelijke zaaidag op 8 april

Op zaterdag 8 april 2006 vind voor de tweede keer de landelijke zaaidag plaats. De Stichting De Nationale Proeftuin is de initiator van de actie Bloeiende Kernen. Deze stichting is opgericht in 2001 door een aantal filmmakers en marketeers om Nederlanders actiever te betrekken bij de biodiversiteit, de soortenrijkdom in de natuur. Even als vorig jaar zal ook in Maassluis een terrein worden ingezaaid met 18 verschillende zaden van wilde bloemen. In totaal zullen er ongeveer 50 gemeentes zijn waar binnen de stadsgrenzen zaden van bv het Hazenpootje, Klaproos, Korenbloem, Kamille, Ridderspoor en Spiegelklokje worden ingezaaid.
De doelstelling is om de biodiversiteit binnen de stadsgrenzen te vergroten. Door bemesting, milieuvervuiling en het vele maaien is de wilde natuur binnen het stedelijk gebied bijna geheel verdwenen. Dit terwijl het zo belangrijk is om dit in stand te houden. Dit stukje natuur geeft insecten een pracht van een leefomgeving. Bijen en vlinders vinden hier hun voedsel en een veilige thuishaven. Voor de inwoners van Maassluis is het een kleurige oase binnen de stadsgrenzen. De gemeente Maassluis probeert dit soort stukjes natuur al jaren op kleine schaal in stand te houden, met name in de bermen langs doorgaande wegen zoals de Rozenlaan, de Westlandseweg en de Dr. A. Schweitzerdreef waar de wegbermen in de zomer en het najaar volop in bloei staan.

In de gemeente Maassluis zal Tweede Kamerlid Joao Varela zijn medewerking verlenen. Varela zal samen met wethouder Arnold Keijzer en Peter Farla, de plaatselijke coördinator van de actie, om 12 uur het eerste handje zaad uitstrooien nabij de kruising Westlandseweg en de Beethovenlaan. In nauwe samenwerking met de gemeente is voor deze prominente locatie gekozen.

Ook de Vrienden van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie uit Maassluis verlenen graag haar medewerking aan deze landelijke zaaidag. Zij zullen aan de eerste 50 mensen die langskomen op 8 april een kleine kleurige attentie aanbieden.
De actie "Bloeiende Kernen past heel goed in de doelstelling vangroep vrijwilligers. Dit jaar heeft het CNME als jaarthema DUURZAAM WONEN. Dit thema omvat niet alleen de inhoud van een woning maar tevens de buitenzijde en haar directe leefomgeving. Het CNME is op dit moment bezig om onder andere een internetsite te ontwikkelen. Via deze site willen men de Maassluizers van informatie voorzien, zoals over duurzame inrichting en verbouwingen, bespaartips, hergebruik en het inrichten van een duurzame tuin.

Kijk voor meer informatie eens op de internet sites www.denationaleproeftuin.nl of www.digitalestadmaassluis.nl/nme