Het ccv

http://www.hetccv.nl

Succesformule buurtbemiddeling verovert Nederland

Op zaterdag 8 april organiseert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in samenwerking met buurtbemiddeling Almere, Gouda, Rotterdam en Zwolle de Landelijke Vrijwilligersdag Buurtbemiddeling ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan in Nederland. Bij buurtbemiddeling bemiddelen getrainde bewoners vrijwillig bij conflicten en ruzies in de eigen wijk. Ruim driehonderd vrijwilligers komen in Rotterdam bijeen met dertig prominenten om ervaringen uit te wisselen en aanbevelingen te doen aan bestuurders, directies en andere beleidsmakers. Aanwezig zijn onder andere, Lucas Bolsius (wethouder Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte van Rotterdam), Aleid Wolfsen (Tweede-Kamerlid) Annemarie Jorritsma (burgemeester Almere) en Willem van Leeuwen (voorzitter Aedes vereniging van woningcorporaties). Directeur van het CCV, Ida Haisma, reikt een publicatie 10 jaar Buurtbemiddeling uit.

Buurtbemiddeling is zeer succesvol gebleken bij het verbeteren van de leefbaarheid in de eigen wijk. Inmiddels draaien er zo'n zeventig projecten waarbij ongeveer 1200 vrijwilligers betrokken zijn. En het eind van de groei is nog niet in zicht. Voor buurtbemiddeling is het netwerk essentieel waarbinnen woningcorporaties, politie, gemeenten en welzijnsorganisaties met elkaar samenwerken. Veelvoorkomende conflicten zoals geluidsoverlast, pesten, problemen over erfscheidingen, vernielingen of overlast door kinderen worden door de inzet van buurtbemiddeling bevredigend opgelost. Door bewoners zelf hun contact te laten herstellen, wordt een duurzame oplossing bereikt. Hierdoor gaan bewoners beter met elkaar om. Daarnaast worden de politie en woningcorporaties minder ingeschakeld zodat zij zich meer op hun kerntaken kunnen richten.

Het ministerie van Justitie heeft per 1 januari 2005 het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid de opdracht gegeven landelijk coördinatiepunt voor buurtbemiddeling te zijn en advies, informatie en ondersteuning naar behoefte te geven.


Noot voor de redactie/