Gemeente Harlingen

Gemaal en vishevel in Roptazijl zaterdag open voor publiek 6-4-2006
Weet u hoe een glasaal vanuit de zee naar het Friese binnenwater zwemt om daar op te groeien tot een volwassen paling? Of hoe andere vissen vanuit het binnenwater in zee terechtkomen?
Wetterskip Fryslân geeft tijdens de open dag vismigratie op zaterdag 8 april van 10.00 tot 16.00 uur in het Roptagemaal, aandacht aan de vishevel bij Roptazijl vlakbij Harlingen.

Jong en oud kunnen zich van 10.00 tot 16.00 uur laten informeren over vissen, hun paai- en leefomgeving en over de werking van de vispassage. Roptazijl is een van de beste intreklocaties voor trekvis. Vooral de driedoornige stekelbaarzen en glasaal zoeken in het voorjaar deze plek aan de Waddenkust op om richting het zoete binnenwater te zwemmen. Met behulp van de vishevel worden de vissen succesvol 'over de dijk gezet'.
De hele dag worden door medewerkers van het waterschap rondleidingen in het gemaal en bij de vishevel op de dijk gegeven. Omstreeks 15.00 uur wordt een fuik met levende vissen bekeken en krijgen bezoekers uitleg over deze vissen en hun 'reis van zout naar zoet'.

Meer weten? Bezoek de vishevel en het gemaal Ropta in Roptazijl, vlakbij Harlingen.

De volgende activiteiten zijn er te doen:


* Uitleg over de vishevel

* Rondleiding door het gemaal Ropta

* Bekijken van levende vissen

* Verrassingen voor de kinderen (gratis)

* Uitleg door de Friese Bond van Beroepsvissers en Hengelsportfederatie Fryslân

* Toegang en parkeren gratis

* Rode poon- en haringroker aanwezig

* Tip: u kunt dit bezoek combineren met de Harlinger Vlootdagen: 'Harlingen bruist'.