Ingezonden persbericht


persbericht ­ komitee sluiting kamp zeist

Utrecht, 6 april 2006

8 APRIL:

Picketline bij 'open dag' kamp zeist

'Sluiting Kamp Zeist, geen nieuwbouw'

Op zaterdag 8 april organiseert het Komitee Sluiting Kamp Zeist vanaf 17.00 uur een picketline bij de open dag van het Detentiecentrum Kamp Zeist in Soesterberg (Richelleweg 1-13). Er worden flyers uitgedeeld aan de mensen die deelnemen aan de drie rondleidingen in het centrum. Het Komitee eist de sluiting van Kamp Zeist en wil dat de geplande nieuwbouw geen doorgang vindt.

Kamp Zeist is een gevangenis waar mensen zonder papieren opgesloten worden. Vrouwen, mannen en kinderen zitten vast, voor onbepaalde tijd, zonder dat ze een misdrijf hebben begaan. Enkel wegens "illegaal verblijf" zitten ze variërend van enkele maanden tot ruim een jaar met 6 mensen in een cel van 30 vierkante meter vast. De omstandigheden waaronder mensen zonder verblijfsvergunning in het Detentiecentrum vastzitten, zijn ronduit slecht. Er is geen juridisch spreekuur zodat ze met vragen rondom hun (vervolg)procedure nergens terecht kunnen. Ze zitten dagelijks van vijf uur 's middags tot elf uur 's ochtends in de cel. Op woensdag worden ze zelfs verplicht om de hele dag op cel te blijven. Het luchten is beperkt tot 1 uur per dag, in een grote ijzeren kooi. Van de recreatie- en fitnessruimte mag slechts 1 uur per week gebruik gemaakt worden. De medische zorg is zeer slecht. Gezondheidsklachten worden niet serieus genomen en ongeacht de ernst van een klacht moet er drie dagen gewacht worden op een verpleegkundige. Een arts krijgen ze al helemaal bijna niet te zien.

De bewaking in het detentiecentrum gebeurt voornamelijk door medewerkers van het particuliere beveilingsbedrijf Securicor. Recentelijk kwam dit bedrijf in opspraak vanwege de inhumane wijze waarop bewakers de vastzittende vluchtelingen op de detentieboten in Rotterdam behandelden. Een reportage in Vrij Nederland toonde verder aan dat ze volstrekt incompetent zijn waar het gaat om brandveiligheid. Na de brand in het uitzetcentrum Schiphol-Oost, zijn ook bij de brandveiligheid van Detentiecentrum Kamp Zeist grote vraagtekens gezet.

De 'open dag' in het detentiecentrum vindt plaats in het kader van de nationale open dag van de Dienst Justitiele Inrichtingen. Natuurlijk zal voor de rondleiding alles zo mooi mogelijk worden voorgespiegeld. De gasten zullen de isoleercellen en dergelijke niet te zien krijgen. De picketline is bedoeld om de bezoekers van de open dag te laten zien dat het Komitee Sluiting Kamp Zeist het niet accepteert dat mensen illegaal gemaakt worden en worden opgesloten in kampen.

Het Komitee Sluiting Kamp Zeist is opgericht om aktie te voeren voor de onmiddelijke sluiting van Kamp Zeist (en van alle andere zgn. "detentiecentra" voor "vreemdelingen"). Ook verzet het zich tegen de bouw van een nieuw (permanent) Kamp Zeist. De bestemmingsplannen hiervoor zijn momenteel in behandeling bij de gemeentes Zeist en Soest.

----------



Ingezonden persbericht