Ministerie van Defensie

06-04-2006 15:54

Nieuwe commandant voor korps nationale reserve

Het Korps Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht krijgt een nieuwe commandant. Kolonel Ger Pastoor draagt op zaterdag 8 april het bevel over aan luitenant-kolonel Gerard van der Thiel. De ceremonie vindt plaats op de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn.

Nu Nederland beschikt over een krijgsmacht die voornamelijk in missiegebieden opereert, levert het Korps Nationale Reserve snel inzetbare eenheden voor openbare orde en veiligheid in ons eigen land. De ongeveer drieduizend Natresmilitairen, regionaal ingedeeld in vijf bataljons, vervullen hun functie naast een baan in de burgermaatschappij en in de nabijheid van de eigen woonomgeving.

Eenheden van het korps werden vorig jaar onder meer ingezet voor de bewaking en beveiliging rond het bezoek van president Bush aan Margraten, de ceremoniële taken bij de herdenking van zestig jaar bevrijding en de onmiddellijke assistentie tijdens de sneeuwoverlast van eind november.

De kerntaak van het korps is het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied in alle denkbare scenario's. De reservisten leveren militaire bijstand aan overheid en samenleving voor de handhaving van de openbare orde. Andere belangrijke taken zijn het verlenen van bijstand voor rampenbestrijding en militaire steunverlening in het openbaar belang.