Gemeente IJsselstein


Nationaal Museumweekend, 8 en 9 april: speciale activiteiten in Stadsmuseum
vrijdag, 07 april 2006 - 12:33 CET

AA Tijdens het Nationaal Museumweekend kunt u gratis het Stadsmuseum bezoeken. Rondom het thema De Kunst van het Weten worden twee bijzondere activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Voor jong en oud: speel het To Cool Memoryspel bij de tentoonstelling van de IJsselsteinse schilderes To Cool van Oosten-Slingeland en ontdek hoe Rembrandt in zijn tijd schilderde en zelf zijn verf maakte.

Het schilderij 'Hernhuttershuisje' van To Cool (Ver)ken IJsselstein aan de hand van het To Cool Memoryspel
Activiteit voor jong en oud bij de tentoonstelling met schilderijen en grafiek van de IJsselsteinse schilderes To Cool van Oosten-Slingeland (van 25 maart tot en met 28 mei).

To (1887-1975) schilderde sinds haar huwelijk met notaris Cool in 1931 voornamelijk in en rondom IJsselstein. Haar werk was vele malen te zien in het Oude Raadhuis, maar ook buiten IJsselstein was zij een bekende schilderes. In het memoryspel kunnen bezoekers al puzzelend ontdekken op welke plekken To Cool van Oosten-Slingeland allemaal geschilderd heeft. De IJsselsteinse fotografe Lidi Oepts is speciaal voor deze gelegenheid op pad gegaan om aan de hand van een tiental werken de plekken te fotograferen die de schilderes in haar schilderijen en etsen heeft weergegeven.

Hoe schilderde Rembrandt in zijn tijd?
To ging, evenals vele andere van haar collegas, erop uit om ter plekke een stukje IJsselstein op het doek vast te leggen. In de tijd van Rembrandt (1606-1669) was dit een stuk lastiger, omdat het tubetje verf nog niet was uitgevonden. Rembrandt en zijn collega-schilders maakten hun verf namelijk zelf. Dat was een tijdrovend karweitje. Kinderen én volwassen kunnen in het Stadsmuseum aan de hand van echte materialen en gereedschappen ontdekken, hoe Rembrandt en zijn collega-schilders in vroeger tijden aan de slag gingen.

Het schilderij 'Voortuin' van To Cool Stadsmuseum Het Stadsmuseum is tijdens het Nationaal Museumweekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Buiten het Museumweekend is het Stadsmuseum geopend van 13.00 tot 17.00 uur, behalve op de maandagen. Op Eerste Paasdag zijn wij gesloten.
Meer informatie: www.stadsmuseum.nl

Walkade 2, 3401 DS IJsselstein
vlakbij de IJsselpoort: parkeren op Hazenveld. Openbaar vervoer: vanaf Utrecht CS bus 195 of de sneltram