Gemeente Roermond

De depots

Curiosa uit de collecties: Tentoonstelling De depots vanaf 8 april in het Stedelijk Museum

Van 8 april tot en met 3 september 2006 kunt u in het Stedelijk Museum Roermond de expositie De depots komen bezichtigen. Deelcollecties die meestal in de museumdepots vertoeven zijn dan opgesteld in de expositiezalen.

Wapens, putbeelden, historische schilderijen, mammoettanden en nog veel meer..

De huidige collectie is ontstaan door schenkingen, legaten, bruiklenen en aankopen. Sinds de oprichting van het museum in 1932 zijn er zo elf deelcollecties ontstaan: Pierre Cuypers, Henry Luyten, Joep Nicolas, hedendaagse kunst en vormgeving, stadsgeschiedenis, archeologie, historische prenten en tekeningen, historische schilderijen, regionale beeldende kunst, historische leefomgeving en BKR-collectie. Als gevolg van het nieuwe museumbeleid zal er in 2006 ook een nieuw collectieplan komen.

Het museum gaat zich richten op de deelcollecties Cuypers, Luyten, Nicolas en op de historie van de stad. Alle andere deelcollecties zullen kritisch worden doorgelicht. Met deze grote verandering in het vooruitzicht laat het museum deze deelcollecties nu zien, met uitzondering van de deelcollectie hedendaagse kunst en vormgeving (is al getoond) en de BKR-collectie (wordt apart getoond).

Wat is er nu te zien?

Bijzondere en representatieve voorwerpen die te maken hebben met stadsgeschiedenis en archeologie, historische prenten, tekeningen en schilderijen, regionale beeldende kunst en voorwerpen uit de historische leefomgeving zijn opgenomen in deze expositie. Er is een groot aantal voorwerpen van verschillende aard te zien zoals vaandels en putbeelden, schiet- en steekwapens, borstbeelden, stoelen, meubels, klokken, porseleinen beeldjes en serviesgoed, schilderijen uit de 17e en 18e eeuw van Christoffel Puytlinck, Frans Douven en Charles Leickert maar ook van kunstenaars werkzaam tussen 1900 en 1980: Piet Schoenmakers, Eugène Lücker, Ad Maas, Paul Windhausen, Adam Wolf, Mathieu Boessen, Anton Rooskens, Maurice Volkhemer, Frans van den Berg en Johan Berens, oude prenten met afbeeldingen van de stad, Griekse vazen, munten en penningen.

In het kader van "De depots" vindt er dit voorjaar een aantal voordrachten plaats over relevante onderwerpen. Het programma publiceren we op deze website: www.museum.roermond.nl.

Opening op zondag 9 april met taxatiemiddag

De opening van de expositie valt in het Nationaal Museumweekend, dat dit jaar als thema 'De kunst van het weten' heeft. Daarom is er een inloopprogramma met diverse activiteiten samengesteld. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunt u in het Stedelijk Museum Roermond terecht voor het taxeren van uw kunst en antiek door Venduehuis Dickhaut Maastricht i.s.m. de heer A.C Staatsen, beëdigd makelaar/taxateur. Maar ook kunt u meer te weten komen over de geëxposeerde voorwerpen in de expositie "De depots" én kunt u meedingen naar een prijs bij de quiz over "De depots". Uw bezoek omlijsten we met muzikale bijdragen van leerlingen van het Centrum voor de Kunsten. De toegang tijdens het Nationaal Museumweekend is gratis.

Expositie "De depots"

8 april t/m 3 september 2006

Stedelijk Museum Roermond

adres: Andersonweg 4
6041 JE Roermond

telefoon: 0475 - 333496

fax: 0475 - 336299

e-mail: museum@roermond.nl
Klik hier voor een routebeschrijving (nieuw venster)

Openingstijden: Dinsdag tot en met vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen:14.00 - 17.00 uur

Publicatiedatum: 06.04.2006 Bijgewerkt: 07.04.2006