Gemeente Weert

15 maart 2006

Op 8 en 9 april

MUSEUMWEEKEND: DE KUNST VAN HET WETEN

Onder het motto 'De Kunst van het Weten' organiseren de Nederlandse musea op 8 en 9 april a.s. het Museumweekend. Ook de deuren van het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, gaan in het museumweekend voor het publiek open. Op zondag 9 april, koopzondag, organiseert het museum een taxatiedag.

Het Museumweekend wordt dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd en is een initiatief van de Museumvereniging. Ieder voorjaar doen veel musea mee aan dit feestelijke weekend. Het Museumweekend heeft ieder jaar een aansprekend thema, waarmee een aspect uit het museale werkveld aandacht krijgt. Zo waren de thema's van voorgaande jaren: de kunst van het vertellen, genieten, verzamelen en bewaren. Het Museumweekend van 2006 staat in het teken van De Kunst van het Weten.

Kunst van het Weten
Musea zijn niet alleen de plaatsen waar voorwerpen bewaard worden maar ook bestudeerd en onderzocht. Kennis van en over de collectie is een van de kernkwaliteiten van een museum en haar staf. Die brede en diverse kennis overdragen aan het publiek is voor het museum een belangrijke taak. Zo fungeert het Weerter museum als een plek waar voor de bezoeker informatie te vinden is over objecten en de geschiedenis van de streek waar we wonen.

Taxatie van kunst en antiek
Vorig jaar bezochten veel mensen het Weerter museum tijdens het Museumweekend. Ook dit jaar organiseert het museum een activiteit tijdens het Museumweekend. Deskundigen taxeren kunst en antiek. Bent u in het bezit van kunst en antiek of vond u in uw tuin oude scherven of munten waarvan u de afkomst, betekenis of functie niet weet, leg ze dan voor aan de taxateurs om uitleg te krijgen over ouderdom, functie, zeldzaamheid en stijlkenmerken.

Win een boekenbon
Ook kunt u in het museum uw eigen kennis toetsen. Een aantal vreemde voorwerpen ligt in de vitrines. Het is de bedoeling dat u raadt wat voor voorwerpen het zijn, waarvoor ze gebruikt zijn, etcetera. U ontvangt hiervoor een formulier waarin u de antwoorden noteert. Vervolgens levert u de antwoorden bij de balie van het museum in. De beste inzending krijgt van ons een boekenbon van E 50,-. Elke deelnemer ontvangt per post zijn formulier terug met de juiste antwoorden.

Openingstijden en informatie
De taxatiedag vindt plaats tijdens het Museumweekend op zondag 9 april in het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, gevestigd aan de Recollectenstraat in Weert. Het museum is beide dagen geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie kan men terecht bij het museum, tel. (0495) 575474 of e-mail museumweert@planet.nl. Ook kunt u een bezoek brengen aan www.museumweert.nl.

Noot voor de pers,