Digitale Gemeente Houten

MarcusPassie in Het Kruispunt

donderdag 23 maart 2006 - Bron: Kees Versteegt

John Kuiper en Peter Sneep geven op zaterdag 8 april om 20.00 uur, een bijzonder passieconcert in Het Kruispunt in Houten. Ze brengen de geschiedenis over het sterven van Jezus met lezingen uit de Bijbel en orgelspel. De aanwezigen mogen naar hartelust meezingen.

De MarcusPassie van John Kuiper en Peter Sneep is bijzonder vanwege zijn eenvoud. Voor de uitvoering ervan is niet veel nodig: Een voorlezer, aanwezigen, een orgel en een organist. De aanwezigen zijn niet alleen luisteraars, ze vormen ook het koor. Tussen de voorgelezen bijbelgedeelten door zingen ze liederen op bekende melodieën. Daaronder bevinden zich veel verzen uit de psalmen. Die vertellen vaak precies wat er omging in Jezus toen hij zijn lijden onderging. Ook verwoorden ze wat de omstanders denken en zeggen. Eigenlijk werkt de MarcusPassie net zoals de Matthäus en Johannes Passion van J.S. Bach. De grote componist uit Leipzig voegde aan de bijbeltekst koren, koralen en arias toe. In de Marcuspassie van Kuiper en Sneep zijn de aanwezigen koor en solist en toehoorders. Ze zijn podium en zaal tegelijk. Koren, koralen en arias zijn vervangen door koralen die iedereen kan meezingen.

In alle eenvoud is de MarcusPassie indrukwekkend. Het orgel beeldt sfeer van de lezingen en de liederen uit in alle mogelijke klankleuren. Het kan fluisteren, huilen, klagen en schreeuwen. Het huilt bij het verraad van Petrus, het schreeuwt Mijn God, mijn God, waarom verlaat Gij mij?. De MarcusPassie is niet alleen een kunstwerk. Juist door het meedoen van de aanwezigen wordt wat in de Bijbel staat tastbaar. Jezus, zoon van God, was op aarde om mensen te redden.

Voorlezer John Kuiper en organist Peter Sneep zijn in 2001 met de MarcusPassie begonnen in een klein kerkje in Franeker. In de dagen erna bezochten de grote en kleine plaatsen. Sindsdien gaan ze ieder jaar in de tijd voor Pasen het land in.

Het concert in Het Kruispunt (Het Spoor 51) in Houten begint om 20.00 uur en de entree is gratis. Aan het eind van de avond wordt een collecte gehouden. Nadere informatie bij Kees Versteegt, 06-53216348

Kijk ook op de website.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).