Ingezonden persbericht


Vogels kijken in de Meinweg

Vogelwerkgroep Pica wandelt op zaterdag 8 april in het Nationaal Park de Meinweg. Deze vogel-excursie start om 8.00 uur bij boshotel Vlodrop aan de Boslaan. Carpooling vanuit Valkenburg is ook mogelijk. Men dient om 7.00 uur klaar te staan bij station Valkenburg. Deelname aan de excursie is gratis. Meer informatie verschaft Johan van Lierop, tel. 043-6010340.

De Meinweg is een belangrijk gebied voor vogels. De laatste vijf jaar zijn er tussen de negentig en honderdtien vogelsoorten waargenomen. Zestig soorten zijn broed- of standvogels. Het open landbouwgebied op het Beatrixplateau wordt door trekkende kraanvogels gebruikt als pleisterplaats. In de heide zien we als meest opvallende vogels de fitis, de boompieper, de graspieper, de geelgors, de roodborsttapuit en de nachtzwaluw. In de bossen broeden onder andere havik, buizerd, grote bonte specht, koolmees, pimpelmees, vink, vlaamse gaai en gekraagde roodstaart. Bij de vennen leven wilde eend, fuut, waterhoen en waterral.

Dagwandeling omgeving Moelingen

Het IVN Valkenburg aan de Geul wandelt op zondag 9 april in de omgeving van het Belgische plaatsje Moelingen. Deze dagwandeling start om 10.00 uur bij de kerk van Moelingen. Deelnemers dienen te denken aan goed schoeisel en een lunchpakket. Deelname is gratis. Voor meer inlichtingen kan men terecht bij natuurgids Wiel Wijnands, tel. 045-4052466.

Moelingen is het meest westelijke dorp van de fusiegemeente Voeren. Het ligt in het Maasdal aan de rivier de Berwijn.De romaanse kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk dateert uit de 12de eeuw en is een beschermd monument. De kerk zelf vertoont, doordat ze in verschillende fasen tot stand kwam, een combinatie van allerlei stijlinvloeden (romaans, vroeggotisch, neogotisch, barok).

Aan het voormalige gemeentehuis, langs de brug over de Berwijn, staan naast het dorpskruis uit 1768 enkele grenspalen uit de 18de eeuw (1713), met de wapens van Oostenrijk (waar het huidige België toen toe behoorde) en de Nederlanden. Waar de Berwijn in de Maas uitmondt, stond ooit het kasteel van Elven.

Nu zijn er nog enkele resten te zien van de 'Schans', een door de Spanjaarden in 1674 gebouwde versterking, en van een Oostenrijks tolkantoor uit de 18de eeuw. Vlakbij ligt een stuwdam over de Maas, die het waterpeil stroomopwaarts moet regelen. Aan de oostelijke kant drijft het water een hydro-elektrische centrale aan. Interessant is ook de vistrap op de Berwijn. Die moet de stroomopwaarts trekkende vissen de mogelijkheid bieden de kleine stuw van een voormalige watermolen te passeren.

Onderweg zal stilgestaan worden bij de ontluikende natuur. Gezien de lengte van de wandeling is deze niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AA Valkenburg aan de Geul