Ingezonden persbericht



---


NOORDERKERKCONCERTEN

PERSBERICHT 31 maart 2006

Ruysdael Kwartet in de Noorderkerk

Haydn - Die sieben letzten Worte

Op zaterdag 8 april a.s., om 14.00 uur, treedt het Ruysdael Kwartet op in de Noorderkerk te Amsterdam met Haydn's passiemuziek Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze. In 1785 kreeg Haydn een belangrijke opdracht uit Spanje om muziek te componeren die de laatste zeven woorden van Christus moest illustreren. Twee jaar later voltooide hij de orkestversie, die voor het eerst werd uitgevoerd op Goede Vrijdag in de kathedraal van Cadiz. Al gauw maakte hij een bewerking voor strijkkwartet en later schreef hij ook nog een versie voor koor en orkest, maar in de strijkkwartetversie komen de intensiteit en de emotionele lading van dit religieuze werk extra tot uiting.

De leden van het Ruysdael Kwartet ontmoetten elkaar tijdens hun studie op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij werden gecoacht door Benzion Shamir, primarius van het Daniël Kwartet, en volgden masterclasses bij het Amadeus Kwartet, Hagen Kwartet en het Alban Berg Kwartet. Al kort na de oprichting ontving het ensemble belangrijke prijzen tijdens de "Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest". In 2000 was het kwartet winnaar van het "Internationale Kamermuziek Concours Charles Hennen" en een jaar later werd het ensemble onderscheiden met de "Prix de la SACEM" op het bekende "Concours International de Quatuor à Cordes" in Bordeaux. Het Ruysdael Kwartet viert in het komende seizoen 2006-2007 zijn tienjarig bestaan.

Zaterdag 8 april, 14.00 uur
Noorderkerk, Noordermarkt 44, Amsterdam
Het Ruysdael Kwartet:
Joris van Rijn viool
Jacobien Rozemond viool
Gijs Kramer altviool
Jeroen den Herder cello
Haydn - Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, op. 51

Toegangsprijs: E 10,- / E 9,- (CJP, stadspas,65+)

Kaartverkoop/reserveren bij het AUB, 0900-0191,
via Noorderkerkconcerten: 020 6203119 / info@noorderkerkconcerten.nl, of vanaf 45 min. voor aanvang bij de kassa van de Noorderkerk.

Voor meer inlichtingen:
Stichting Noorderkerkconcerten: 020-6203119 / info@noorderkerkconcerten.nl

Voor het complete programma van de serie Noorderkerkconcerten zie www.noorderkerkconcerten.nl


---- --