Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Kunst van het Weten: Nieuw Land in teken van scheepsarcheologie tijdens Museumweekend De Kunst van het Weten is dit jaar het thema van het Nationale Museumweekend op 8 en 9 april a.s. Net als vele andere musea in Nederland is ook Nieuw Land Erfgoedcentrum gratis toegankelijk voor publiek. Een ideale gelegenheid om kennis te maken met het onlangs in het centrum geplaatste wrak van een 17de eeuwse ventjager. Scheepsarcheologen van het NISA zijn beide dagen aanwezig om over het wrak en zijn geschiedenis te vertellen.

Op 31 maart jl. werd een veertien meter lang scheepswrak in Nieuw Land Erfgoedcentrum geplaatst. Het schip komt uit de collectie van het ROB / Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie (ROB/NISA). Tijdens het Museumweekend op 8 en 9 april a.s. zijn scheepsarcheologen Frank Dalmeijer en Jaap Morel in Nieuw Land aanwezig om over het wrak te vertellen. Dalmeijer en Morel hebben de afgelopen maanden met eigen handen gewerkt om het wrak gereed te krijgen voor expositie in Nieuw Land. Vanuit hun enorme kennis van scheepsarcheologie als wetenschap en hun betrokkenheid bij de berging van tal van scheepswrakken in Flevoland en speciaal bij de conservering van dit schip kunnen zij bezoekers vertellen over de 'Kunst van het Weten'. Hoe kunnen we zo'n schip dateren? Hoe weet je wat voor soort schip het is? Hoe kom je erachter wie er aan boord waren en hoe die mensen leefden? Wie op zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 16.00 Nieuw Land bezoekt, kan het allemaal te weten komen van twee gedreven wetenschappers.

Nieuw is ook de tentoonstelling 'Roel van Duin; doener en bouwer in hart en nieren'. De expositie beschrijft het leven van Roel van Duin, de markante oud-directeur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Zijn dienst heeft als 'inrichter en bouwer' van Flevoland een grote stempel gedrukt op het aanzien van de provincie.

Op zondag is er om 14.30 uur tenslotte een prachtige muzikale show van zangtheater Circle of Music Circle of Music brengt het nieuwe programma "Bejaarde Pubers" ten tonele. Een wervelende muziekshow over ouderen die zich nog jong willen voelen en graag de kinderlijke, onbesuisde dingen van vroeger willen doen. Maar die ook de dromen van jongeren over hun toekomst willen dromen..

Nieuw Land Erfgoedcentrum is tijdens het Museumweekend gratis toegankelijk. Het centrum is geopend tijdens weekends van 11.30 tot 17.00 uur.



Ingezonden persbericht