Ingezonden persbericht


Persbericht 4 april 2006

Expositie Griekse hanger zaterdag 8 april in Sint-Oedenrode

De hanger uit de Griekse oudheid die bij archeologisch onderzoek in het centrum van Sint-Oedenrode is opgegraven, wordt zaterdag a.s. tentoongesteld. Op 8 april tussen 11.00 en 15.00 uur is het sieraad in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode te bewonderen. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Tentoonstelling
Naast de gouden hanger worden ook andere voorwerpen geëxposeerd die tijdens de opgravingen in het centrum zijn gevonden. De tentoonstelling is georganiseerd door de gemeente in samenwerking met bureau BAAC uit 's-Hertogenbosch. Van deze firma zullen enkele archeologen aanwezig zijn om een toelichting op de vondsten te geven.

Bezichtiging scholen vrijdagmiddag 7 april
Vrijdagmiddag 7 april wordt de hanger bezichtigd door leerlingen van de basisscholen uit Sint-Oedenrode. Hiervoor is een speciaal educatief programma in elkaar gezet.

Achtergrond
Bij archeologisch onderzoek in het centrum van Sint-Oedenrode is eind januari jl. een bijzonder sieraad opgegraven. Een dergelijke vondst is bij opgravingen in Nederland nooit eerder gedaan. Het gaat om een ovaal geslepen halfedelsteen (amethist) waarin een hoofd is uitgesneden, gezet in een gouden vatting. Het zeer fijn uitgesneden hoofd op de steen heeft krullend haar en een lauwerkrans en stelt vermoedelijk de godheid Apollo voor. De steen dateert uit de Griekse Oudheid (3de of 2de eeuw voor Christus) en is rond het jaar 1000 na Christus in een gouden montuur gezet. De gouden hanger is een unicum.

De opgravingen, die totaal een half jaar hebben geduurd, zijn in opdracht van de gemeente Sint-Oedenrode uitgevoerd door bureau BAAC uit 's-Hertogenbosch en worden half maart 2006 afgesloten. Daarna wordt op het terrein gestart met de bouw van een appartementen- en winkelcomplex


---