Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor de pers

Demonstratie Houd Huren Betaalbaar

8 April demonstreren duizenden huurders op de Dam in Amsterdam tegen de huurbeleidsplannen van minister Dekker (VROM). Dekker bezuinigt op de huurtoeslag, wil zowel de maximale huurprijs voor woningen optrekken als de huren jaarlijks boven inflatie verhogen, en ook wil ze een kwart van de huursector liberaliseren. Dat betekent dat huurders een vrije markthuur moeten gaan betalen. Wij nodigen u uit om bij deze demonstratie aanwezig te zijn. Het programma loopt van 13.00 tot 15.00 uur. U kunt zich melden in de speciale tent voor pers en gasten.

Behalve de 11 organisaties in het actiecomité, hebben zich ook een groot aantal maatschappelijke organisaties solidair verklaard. Zij allen maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van het door Dekker voorgestelde huurbeleid op de koopkracht en de positie van huurders op de woningmarkt. Het CPB bracht deze week naar buiten dat 20 procent van de Nederlanders ernstig in koopkracht is achteruit gegaan. Dat zijn met name ook veel huurders. 85 Procent van hen heeft namelijk een inkomen van minder dan anderhalf keer modaal en daar vallen de hardste klappen.

Behalve de vele huurders zijn op de demonstratie in ieder geval ook bekende politici aanwezig en een aantal corporatiedirecteuren. Van de politici hebben zich tot dus ver gemeld: Femke Halsema (GroenLinks) en Jan Marijnissen (SP).

Het programma luidt
12.55 uur Opwarmer door de Ronald Snijders Band

13.00 uur Opening door Mária van Veen, directeur van de Nederlandse Woonbond

13.07 uur Statement door Léon Vlasblom, Huurdersvereniging Amsterdam, voorzitter

13.14 uur Statement Cock Vermolen, directeur Samenwerkingsverband ouderenorganisaties

13.21 uur Muzikaal intermezzo door de Ronald Snijders Band

13.31 uur Statement door Irene Gumbs, Landelijk Overleg Minderheden

13.38 uur Muzikaal intermezzo door Yes-R, rapper

13.48 uur Statement door Jos Flemminks Smid, namens de corporaties - De Andere Beweging

13.55 uur Intermezzo door Vincent Bijlo, cabaretier

14.05 uur Statement door Henk van der Kolk, voorzitter FNV - Bondgenoten

14.15 uur Intermezzo door Driek van Wissen, dichter des vaderlands

14.25 uur Muzikaal intermezzo door het Smartlappenkoor van de Arme Kant van Nederland

14.35 uur Statement door Jonathan Mijs, voorzitter Landelijke studentenvakbond

14.42 uur Intermezzo door Carrie, columniste

14.52 uur Slotwoord door Jan Laurier, voorzitter van de Nederlandse Woonbond

14.57 uur Uitsmijter door de Ronald Snijders Band



V06.0841.PR
Amsterdam, 6 april 2006

Het actiecomité: Chronisch Zieken- en Gehandicapten Raad (CG-Raad); De Andere Beweging (DAB); Federate Gemeenschappelijk Wonen; Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV); Huurdersvereniging Amsterdam; Keer het Tij; Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC); Landelijke Studenten Vakbond (LSVb); Nederlandse Woonbond; Samenwerkingsverband ouderenorganisaties: ANBO / Unie KBO / NVOG / PCOB; Werkgroep De arme kant van Nederland.

De demonstratie wordt ondersteund door: Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW); CDA Basisgroep Sociale Zekerheid; Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV); FNV Jong; GroenLinks; Inspraakorgaan Chinezen; Inspraakorgaan Turken; Jonge Socialisten; Landelijk Centrum Opbouwwerk (LCO); LPR (Belangenorganisatie cliënten ggz); Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA); Landelijk Steunpunt Cliëntenraden (LSR); Landelijke Vereniging Centraal Wonen; Landelijke Vereniging Groepswonen voor Ouderen (LVGO); LIZE (Zuideuropese Gemeenschappen); MHP; Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN); PvdA; Rood, jongeren in de SP; Stichting De Ombudsman (SOM); Stichting Surinaams Inspraakorgaan; Turkse Arbeidersvereniging Nederland; Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN); Vrouwen en de Bijstand

noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht