ANBO

Huurders demonstreren op 8 april

25-02-2006

Nederlandse huurders gaan op 8 april tegen het huurbeleid van minister Dekker (VROM) demonstreren. Dit gebeurt op de Dam in Amsterdam onder het motto Houd huren betaalbaar. Het actiecomité bestaat uit veertien organisaties, waaronder ANBO voor 50-plussers en de andere ouderenorganisatie, de Woonbond, de FNV, de Landelijke Studentenvakbond, de cliëntenraden en een groep kritische directeuren van woningcorporaties. De veertien organisaties roepen iedereen op om op 8 april naar Amsterdam te komen.

Het verzet tegen het voorgenomen huurbeleid is zo breed, omdat de plannen van minister Dekker een bedreiging vormen voor de koopkracht. Dekker bezuinigt op de huurtoeslag en zij wil de huren meer dan het inflatiepercentage laten stijgen. Bovendien moet één op de vier huurders in de nabije toekomst markthuur gaan betalen. Het wordt woningcorporaties nagenoeg onmogelijk gemaakt een socialer beleid te voeren. Alle verhuurders moeten voortaan namelijk meebetalen aan de uitgaven van het rijk voor de huurtoeslag. Verhuurders worden eenvoudigweg gedwongen die belasting door te berekenen in de huurprijzen. Ironisch genoeg wordt die belasting Betaalbaarheidsheffing genoemd, terwijl het in feite een Huurheffing is.

Lokale acties
De demonstratie op 8 april wordt het hoogtepunt van een hele reeks lokale acties. Ook de plaatselijke politiek wordt aangesproken op de betaalbaarheid van het huren. Teveel betaalbare woningen hebben de laatste jaren het veld moeten ruimen voor dure huur- en koopwoningen. Momenteel bedraagt het tekort aan woningen 445.000, terwijl de corporaties voor de komende vijf jaar hooguit 111.000 nieuwe woningen zullen bouwen. Dat zijn dan ook nog eens in meerderheid dure huur- en koopwoningen.

Daarom doen wij mee
ANBO en andere ouderenorganisaties ondersteunen de actie van harte omdat bijna een kwart van de te liberaliseren woningen wordt bewoond door 65-plussers. 40% van alle huurtoeslagontvangers (335.000) is 65-plus. Ook oude senioren zullen in onzekerheid verkeren of ze de huur kunnen blijven betalen of moeten verhuizen. Daarnaast zijn er enkele specifieke seniorenonderwerpen: het beleid voor ouderenhuisvesting krijgt te weinig aandacht, de helft van ouderenhuishoudens met een ernstige beperking heeft geen toegankelijke woning, het aantal wooneenheden in verzorgingshuizen wordt stelselmatig verminderd en er is geen bouwinvesteringsverplichting voor seniorenwoningen.
Daarom doen ANBO voor 50-plussers en andere ouderenorganisaties mee op 8 april.

www.houdhurenbetaalbaar.nl