NEN


Aangescherpte norm voor droge blusleidingen

NEN heeft de Nederlandse norm voor droge blusleidingen in en aan een gebouw aangescherpt. Het nieuwe normontwerp bevat meer eisen voor de brandveiligheid en biedt bepalingen voor gebouwen hoger dan zeventig meter.

Een onderzoek maakte duidelijk dat NEN 1594 uit 1997 op een aantal punten tekortschiet. De norm wordt aangestuurd door het Bouwbesluit, maar bevat slechts een deel van de eisen die voor brandveiligheid noodzakelijk zijn. Daarom hanteren vooral grote gemeenten de NVBR-publicatie "Brandbeveiligingsinstallaties". Er bleek een duidelijke behoefte aan uniformering van de eisen en aan wettelijke inkadering van de norm.

De nieuwe NEN 1594 (in ontwerp) heft de onduidelijkheden en hiaten voor installateurs op. Het gaat hierbij om onder andere het leidingmateriaal, het leidingverloop, de plaats van de leidingen en het aantal gevelaansluitingen in relatie tot het aantal leidingen. De bijlagen bij het nieuwe normontwerp geven bepalingen voor blusleidingen in gebouwen hoger dan zeventig meter. Daarnaast bieden ze een leidraad voor de beoordeling, het onderhoud en de beproeving van droge blusleidingen. Belanghebbende partijen kunnen hun commentaar tot 1 juni 2006 aan NEN doorgeven. Daarbij hoopt de werkgroep op speciale aandacht voor de bijlagen over onderhoud en hogere gebouwen.

Informatie

Inhoudelijke informatie is te verkrijgen bij ir. Jappe van der Zwan, secretaris van de werkgroep "Droge blusleidingen", telefoon: (015) 2 690 251, e-mail: jappe.vanderzwan@nen.nl.

In Nederland is NEN het nationale normalisatie-instituut.