NEN


Normen voor lassen van metalen herzien

Bij laswerk maken bedrijven in toenemende mate gebruik van normen die beschrijven aan welke eisen het laswerk moet voldoen. Een aantal belangrijke normen is onlangs herzien en bij NEN gepubliceerd.

Voor algemene kwaliteitseisen, bijvoorbeeld een kwaliteitsborgingsysteem voor laswerkzaamheden, is de NEN-EN 729-serie uit 1994 vervangen door de NEN-EN-ISO 3834-serie. Er bestaat keus uit drie kwaliteitsniveaus, afhankelijk van de eisen aan het product en van de lastechnische mogelijkheden. De serie, oorspronkelijk vier delen, is uitgebreid met een een overzicht van alle normatieve documenten waaraan moet worden voldaan voor overeenstemming met een van de drie kwaliteitsniveaus volgens de delen 2, 3 en 4. Deel 1 geeft de fabrikant een leidraad voor de keuze tussen de drie mogelijke kwaliteitsniveaus. De delen 1 tot en met 4 zijn in het Nederlands vertaald; de vertaling van deel 5 volgt.

Voor de grenswaarden van onvolkomenheden bij booglasverbindingen in aluminium is NEN-ISO 10042 uit 1994 (ook wel bekend als EN 30042) vervangen door NEN-EN-ISO 10042. Net als de NEN-ISO 5817 voor staal geeft deze norm drie mogelijke niveaus: D, C en B, waarvan B het hoogste niveau is. De nieuwe uitgave maakt een onderscheid tussen aan de oppervlakte optredende onvolkomenheden en inwendige onvolkomenheden, en besteedt bijzondere aandacht aan de bepaling van het percentage poreusheid. De norm is in het Nederlands vertaald.

Voor de indeling in materiaalgroepen is NPR-CR-ISO 15608 uit 2000 vervangen door NPR-CEN-ISO/TR 15608. Om het aantal kwalificatieproeven en lasmethodebeproevingen te reduceren zijn materialen met gelijksoortige laseigenschappen in groepen ingedeeld. Deze NPR geeft omschrijvingen en samenstellingen van materialen, echter zonder verwijzing naar materiaalnormen. Voor dit doel zijn drie aanvullende praktijkrichtlijnen opgesteld: NPR-CEN-ISO/TR 20172, 20173 en 20174, met de materiaalsoorten volgens respectievelijk Europese (EN), Amerikaanse (ASME/AWS) en Japanse (JIS) normen. Deze praktijkrichtlijnen zijn in het Engels verkrijgbaar.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces voor lassen en verwante processen: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.

In Nederland is NEN het nationale normalisatie-instituut.