LTO Noord


Overig
Oproep LTO-Noord: Blijf scherp toezicht houden op gezondheid varkens

Minister Veerman (landbouw) heeft in verband met de oprukkende varkenspest in Duitsland zeer scherp toezicht op de gezondheid van varkens afgekondigd.

De Vakgroep varkenshouderij steunt deze maatregelen en voert overleg over de nadere uitwerking van de maatregelen.

Uiterste waakzaamheid blijft geboden bij huidige vorm van varkenspest In de Duitse deelstaat Noord Rijn Westfalen is sinds begin maart 2006 sprake van diverse meldingen van varkenspest. Het gaat in deze regio om een weinig uitgesproken vorm, die laat wordt ontdekt. Met name ook vanwege dit aspect blijft LTO de varkenshouders oproepen om uiterst alert te zijn op de ziekteverschijnselen. Het advies is om uit voorzorg bij (a-typische) symptomen toch bloedmonsters te laten nemen en te laten onderzoeken.

Het klinisch beeld van de huidige uitbraken is dat van een matig virulente Paderborn stam. Bij secties is wel het klassieke beeld te zien, maar in de praktijk zijn soms niet veel meer dan enkele dieren ziek met verschijnselen als traagheid en koorts. Verder wordt melding gemaakt van een afwijkende geur in de stal. Uit de berichten blijkt tenslotte dat er vaak een toename is van sterfte op besmette bedrijven. Het beeld in Duitsland is dus a-specifiek.

Varkenspest bij onze oosterburen roept herinneringen op uit 1997. Toch is de situatie in de sector nu totaal anders dan toen. De structuur in de varkenshouderij is geprofessionaliseerd, zoals I&R, regeling varkensleveringen (RVL) en de beperking van het aantal contactadressen per bedrijf. Hygiëneregels op de varkensbedrijven worden over het algemeen goed nageleefd. Het is zaak nu de puntjes op de âiâ te zetten. Het is bijvoorbeeld verstandig om de I&R- en RVL-meldingen actueel te houden.

Ziekteverschijnselen

Ondanks alle voorzorgen dienen varkenshouders waakzaam te blijven. Schakel bij twijfel bij specifieke ziekteverschijnselen direct de dierenarts in. Neem bij twijfel het zekere voor het onzekere. Een infectie met het varkenspestvirus kan binnen twee dagen na besmetting leiden tot hoge koorts (tot 42 graden Celsius), gebrek aan eetlust, lusteloos- en slapheid, grauwheid en huidbloedingen, zwarte randen om de ogen, traanstrepen, waterdunne stinkende diarree en hoesten. Sterfte treedt snel op en het virus verspreidt zich razendsnel over het bedrijf. Al deze verschijnselen hoeven niet allemaal tegelijkertijd zichtbaar te zijn. Bovendien kan varkenspest subklinisch verlopen, zodat besmette varkens niet zichtbaar ziek zijn maar wel kiemen verspreiden. Het werpen van kleinere tomen, meer doodgeboren biggen en âtrilbiggenâ of vroeggeboortes zijn typische symptomen bij zeugen.

Voor het stellen van een definitieve diagnose is het insturen van diermateriaal naar GD nodig. Dieren voor sectie of bloed voor een snelle PCR-test. Resultaten zijn binnen enkele dagen bekend. Ten Have: ,,Bij twijfel is het dus raadzaam om het zekere voor het onzekere te nemen en niet langer af te wachten met insturen van onderzoeksmateriaal. Zijn de symptomen overduidelijk, neem dan direct contact op met het centrale meldpunt van de VWA/RVV en voer geen enkel dier meer af.â Sluiten onderzoeken varkenspest uit, dan levert dat amper negatieve gevolgen op voor de bedrijfsvoering. Mocht het varkenspestvirus onverhoopt toch worden aangetoond, dan kan de schade voor de sector zo beperkt mogelijk blijven. Het beleidsdraaiboek klassieke varkenspest treedt dan direct in werking.

Nadere informatie over preventieve maatregelen en ziekteverschijnselen in notitie âDreiging varkenspest blijftâ

Vrijdag 7 april 2006